Hemtjänst

Om du har svårt att klara av vardags­sysslorna kan du få hemtjänst för att du ska kunna fortsätta bo kvar hemma.

Syftet med hemtjänst är att underlätta vardagen för dig som är sjuk eller har ett funktions­hinder, stärka de egna resurserna och i många fall göra det möjligt att bo kvar i ditt egna hem.

Du kan läsa mer om kundval inom hemtjänsten.

Vilken hjälp kan jag få?

Du kan få hjälp med det som du själv inte klarar, såvida det räknas som rimlig levnadsnivå och ingen annan kan hjälpa dig. Hjälpen är alltid individuellt anpassad efter dina behov.

Det som är vanligast som du kan få hjälp med är inköp och ärenden, tvätt och klädvård, städning, hjälp till sociala aktiviteter, trygghets­besök eller telefonkontakt. Har du långt till närmsta butik eller inte möjlighet att åka själv kan du ansöka om hemsändningsbidrag för att få hjälp med hemleverans av matvaror. Du kan också få hjälp med måltider och personlig omvårdnad som dusch och påklädning.

Vad kostar hemtjänsten?

Kostnaden för hemtjänst är baserad på vad du har för inkomst. Vi tillämpar maxtaxa.

Om jag är på tillfälligt besök

Sommargäster och besökare med behov av insatser från hemtjänsten kan få hemtjänst i Vetlanda kommun, om man har hemtjänst i sin hemkommun.

Ta kontakt med bistånds­handläggare i din hemkommun (bosättnings­kommun), som beställer insatserna från hemtjänsten i Vetlanda kommun (vistelsekommun). Du når biståndshandläggarna via kontaktcenter.

Du kan också fylla i ansökan om tillfällig hemtjänst Pdf, 141 kB, öppnas i nytt fönster., så blir du kontaktad av en biståndshandläggare.

Välj hemtjänstutförare

I Vetlanda kommun har vi LOV, Lagen Om Valfrihetssystem. Det innebär att du kan välja vem som ska utföra hemtjänsten, se vår kundvalskatalog.