Insyn – en podd från Vetlanda kommun

Insyns-podden är en podcast av Vetlanda kommun. Podden innehåller aktuella ämnen för att ge dig som medborgare ökad insyn och möjlighet att vara delaktig i våra kommunala verksamheter.

Under december månad tar vi ett juluppehåll med Insyn. Nu ska vi göra en utvärdering för att se om podden är intressant för dig som lyssnar. Ta gärna en stund och fyll i dina tankar och funderingar som vi kan ta med oss i vårt fortsatta arbete.

Lyssna på avsnitten vi publicerat under året. Du kan lyssna, följa och prenumerera i din poddspelare eller på kommun.vetlanda.se

Vill du tipsa om ett ämne som du tycker att vi ska ta upp i podden? Hör av dig till kommunikation@vetlanda.se.

Poddavsnitt

 • Insyn 24 november: Snöröjning

  Gäster i det här avsnittet är Daniel Johansson, snöröjare och Fredrik Bernström, gatuenhetschef på Vetlanda kommun.

  Nu är snön på gång och vi blir lika förvånade varje år. Är det inte konstigt? I den här podden pratar vi med de som hjälper oss att få ordning på gator och torg, hur en dag ser ut för de som arbetar med snöröjningen i Vetlanda kommun och vilka problem som uppstår. Vad kan du som medborgare göra för att underlätta för de som kämpar? Lyssna på podden Insyn.
 • Insyn 17 november: En vecka fri från våld

  Emma Steen, biståndshandläggare på vård- och omsorgsförvaltningen och Hilda Gustafsson som är socialsekreterare på socialförvaltningen gästar podden Insyn.

  Den 25 november är det den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. I november uppmärksammas detta i Vetlanda kommun under en kampanj- och aktivitetsvecka kallad En vecka fri från våld. Varför behöver vi ens ha en sådan vecka och hur jobbar vi med frågorna i Vetlanda kommun? Lyssna på podden Insyn.
 • Insyn 10 november: Motorburen ungdom

  Erik Hjärtfors och Stewe Jonsson gästar podden Insyn.

  Nu ska Vetlanda kommuns motorburna ungdomar få en egen plats att hänga på. Detta efter att kommunen fått klagomål om nedskräpning och störande musik. Platsen blir uppe vid speedwaybanan och här ska det hållas ordning med hjälp av regler som skrivits av ungdomarna själva. I detta avsnitt av Insyn får du reda på hur projektet formats, vilka som är inblandade och vad det ska leda till.
 • Insyn 3 november: hi:tech 0.1

  Gäster i avsnittet är Vetlanda lärcentrums JennyMee Le Hir och Niclas Lindqvist, vd för hi:tech.

  Vad vet du om Vetlandas nya utbildningsnav och mötesplats hi:tech? Visste du till exempel att projektet nu tjuvstartar och etablerar en version 0.1 i Team Sportias tidigare lokaler? Men vem styr skutan, vad ska lokalerna innehålla, varför behövs ett hi:tech och var kommer pengarna ifrån? I det här avsnitt av Insyn får du svar på detta och mycket mer.
 • Insyn 27 oktober: Nu sänker vi elförbrukningen

  Kommundirektör Magnus Färjhage och Gunnar Elmeke, teknisk chef gästar detta avsnitt av podden Insyn.

  El är en riktig snackis just nu. Priserna skenar och vi diskuterar besparings­åtgärder för både Vetlandas hushåll och kommunen. Varför är det så viktigt att vi sänker elförbruk­ningen, vilka direktiv gäller för Vetlanda kommun, kan det ge några negativa konsekvenser och hur blir det med stadens jul­belysning? Få svar på dina frågor i detta avsnitt av podden Insyn.
 • Insyn 20 oktober: Kontaktperson, kontaktfamilj och familjehem 

  Emelie Freij och Sara Wennerström Holmberg från Vetlandas socialtjänst gästar podden Insyn.

  Att vara kontaktperson, kontaktfamilj och familjehem betyder att du hjälper andra människor. Det är viktiga uppdrag som är knutna till socialtjänsten. Men vem är lämplig, hur kan du ansöka och vad innebär de olika uppdragen? I veckans avsnitt av podden Insyn får du svar på dina frågor och annan bra information i ämnet av Sara och Emelie från Vetlandas socialtjänst.
 • Insyn 13 oktober: Tegnérhuset och äldreomsorg

  Bethina Knutsson, områdeschef Tegnérhuset och Joakim Hedström, funktionschef särskilda boenden är gäster i podden Insyn.

  Efter en lång pandemi är äntligen Tegnérhuset invigt. Tegnérhuset är en del av Tomasgården och är Vetlanda kommuns nya särskilda boende. Men har vi tillräckligt med platser i våra särskilda boenden, hur går det till att få en plats och vilket betyg ger de äldre själva kommunens äldreboenden? Allt detta och mycket mer får du reda på i detta avsnitt av podden Insyn.
 • Insyn 6 oktober: Vetlandas tiovåningshus
  Patrik Styrbjörn, VD på Witalabostäder och Henrik Tvarnö, kommunstyrelsens ordförande gästar podden Insyn.

  Patrik Styrbjörn, VD på Witalabostäder och Henrik Tvarnö, kommunstyrelsens ordförande gästar podden Insyn.

  Det drar ihop sig. Snart börjar byggnationen av Vetlandas genom tiderna högsta flerbostadshus. Vi snackar tio våningar och 60 lägenheter. Prislappen? Runt 120 miljoner kronor. Men vart ska det stå, hur förändrar det stadsbilden och sist men inte minst, behövs det? Patrik Styrbjörn, VD på Witalabostäder och Henrik Tvarnö, kommunstyrelsens ordförande berättar om projektet i senaste avsnittet av podcasten Insyn.
 • Insyn 29 september: Matpriserna stiger
  I detta avsnitt av Insyn gästas vi av måltidschef Lena Ottosson och områdeschef kost Fredrik Persson.

  I detta avsnitt av Insyn gästas vi av måltidschef Lena Ottosson och områdeschef kost Fredrik Persson.

  Matpriserna stiger! Vad händer då i en verksamhet som lagar 5400 måltider om dagen. Vad kostar luncherna för vård och omsorg och kommunens elever? Hur mycket mat slängs varje år? Vad händer med överbliven mat och vilken rätt är populärast? I veckans avsnitt av podden Insyn har vi två representanter i studion som har koll på läget.
 • Insyn 22 september: Sommarvikarier

  I detta avsnitt av insynspodden diskuterar vi sommarvikarier.

  Vård och omsorg behöver locka runt 400 sommarvikarier för att täcka upp för semestrande personal. Inte ett helt lätt uppdrag. Hur ser vi till att alla får en bra omsorg och vad händer om personalen inte har tillräcklig kompentens eller bristande språkkunskaper? Med oss i studion har vi fyra personer från olika verksamheter för att dela med sig av sin kunskap inom sommarrekrytering.
 • Insyn 15 september: Efter valet

  Kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö och kommundirektör Magnus Färjhage gästar Insyn och pratar om vad som händer efter valet.

  Val 2022. Vad händer när rösterna är räknade? Vem bestämmer hur många och vilka som ska sitta i kommunfullmäktige? Vad är skillnaden mellan opposition och majoritet och vad tjänar egentligen ett kommunalråd? I studion finns kommundirektör Magnus Färjhage och kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö för att reda ut hur arbetet går till efter valet.
 • Insyn 8 september: Elpriser

  VD på Njudung Energi, Marcus Tingvall och kommunens energi- och klimatrådgivare Magnus Johansson svarar på frågor om elpriser och energibesparing.

  Elpriserna skenar. Men vem är det som sätter priserna och vad påverkar prislappen? Vad är det bästa elavtalet just nu och är det billigare att tvätta på natten? Vad kan du själv göra för att minska din elförbrukning? I detta avsnitt av podcasten Insyn har Marcus Tingvall, vd på Njudung Energi och Magnus Johansson, Vetlanda kommuns energi- och klimatrådgivare svar på just de här frågorna.
 • Insyn 1 september: Landsbygden
  Landsbygdsutvecklare Elin Bexell och Årets landsbygdsbo 2021 Joakim Freijd gästar podden Insyn.

  Landsbygdsutvecklare Elin Bexell och Årets landsbygdsbo 2021 Joakim Freijd gästar podden Insyn.

  Nu riktar vi strålkastarna mot Vetlandas fantastiska landsbygd. Den 12-18 september är det dags för Landsbygdsveckan med massa aktiviteter för att hylla, ja landsbygden. Men det händer grejer i våra byar och samhällen året runt. Hör hur Årets landsbygdsbo 2021 Joakim Freijd och landsbygdsutvecklare Elin Bexell diskuterar samarbete, eldsjälar och knasiga idéer i senaste avsnittet av podden Insyn.
 • Insyn 25 augusti: Valet 2022
  Bild på alla politiker som pratar i podden.

  Politikerna som valde att vara med i poddavsnittet.

  Valet 2022! Vet du egentligen vad Vetlandas lokala partier står för inför det stundande valet? I veckans avsnitt av Insyn frågade vi samtliga partier som just nu har mandat i kommunfullmäktige om de ville vara med i podden och berätta om sina vallöften och varför just du ska ge dem din röst i kommunfullmäktigevalet. Lyssna - och glöm inte att rösta!
 • Insyn 30 juni: Naturguiden
  Nicklas Carlsson, kommunikatör, Johan Knutsson, kommunikatör, Stewe Jonsson, kultur- och fritidschef och Hanna Karlsson, naturvårdshandläggare.

  Nicklas Carlsson, kommunikatör, Johan Knutsson, kommunikatör, Stewe Jonsson, kultur- och fritidschef och Hanna Karlsson, naturvårdshandläggare.

  Visste du att Vetlanda nu har en naturguide, ett fullspäckat magasin över Vetlanda kommuns naturområden? Här finns 41 vackra platser att upptäcka. För att få reda på lite mer har vi i veckans avsnitt av Insyn med oss själva upphovskvinnan till Naturguiden, naturvårdshandläggare Hanna Karlsson. Vi har även en person som också är väldigt insatt, kultur och fritidschef Stewe Jonsson i studion.
 • Insyn 23 juni: Eld och vatten
  Nicklas Carlsson och Johan Knutsson ställer frågor. Gäster är Anders Castell, Räddningstjänsten och Marcus Tingvall, VD Njudung Energi.

  Nicklas Carlsson, kommunikatör, Anders Castell, Räddningstjänsten, Marcus Tingvall, VD Njudung Energi och Johan Knutsson, kommunikatör.

  Sommaren är härlig med sol och värme. Men det kan även innebära att det blir brist på vatten och att det kan införas eldningsförbud i skog och mark. Vilken beredskap finns det om det blir en riktigt het sommar? För att reda ut detta har vi i veckans avsnitt av Insyn med oss Anders Castell från Räddningstjänsten och Marcus Tingvall som är VD på Njudung Energi i studion.
 • Insyn 16 juni: Sommarjobb
  Med oss i studion i detta avsnitt är Sofie Trofast från Kompetenscenter och Malin Nordh områdeschef inom hemtjänsten. De som ställer frågorna är kommunikatören Nicklas Carlsson och kommunikationschef Annelie Jönsson.

  Med oss i studion i detta avsnitt är Sofie Trofast från Kompetenscenter och Malin Nordh områdeschef inom hemtjänsten. De som ställer frågorna är kommunikatören Nicklas Carlsson och kommunikationschef Annelie Jönsson.

  Inför sommaren behöver Vetlanda kommun runt 500 sommar­vikarier för att täcka upp i verksam­heterna när ordinarie personal går på en väl­förtjänt semester. Hur går arbetet till bakom kulisserna för att rekrytera alla de här personerna och vem gör vad? För att reda ut detta har vi i detta avsnitt av podcasten Insyn med oss områdes­chef inom funktion hem­tjänsten Malin Nordh och Sofie Trofast som arbetar på Kompetenscenter.
 • Insyn 9 juni: Studenten
  Med oss denna vecka har vi gymnasiechef Anna Ullman och en av årets studenter Felicia Marchant samt kommunikatör Nicklas Carlsson och kommunikationschef Annelie Jönsson.

  Med oss denna vecka har vi gymnasiechef Anna Ullman och en av årets studenter Felicia Marchant samt kommunikatör Nicklas Carlsson och kommunikationschef Annelie Jönsson.

  Tre års studier på Njudungsgymnasiet är snart över för runt 300 elever. Men hur ser studentplaneringen ut bakom kulisserna? Vad innebär studentkampen och hur firar studenterna själva den stora dagen? Svaren har gymnasiechef Anna Ullman och studenten Felicia Marchant som den här veckan gästar Insyn.
 • Insyn 2 juni: Nya vetlanda.se
  Bild på skaparna bakom den nya hemsidan

  Med oss denna vecka är kommunikatören Filip Borglin, biträdande kommunikationschef Ulrika Svensson och kommunikationschef Annelie Jönsson.

  Vetlanda kommun har lanserat en ny version av vetlanda.se. En webbplats för invånare och besökare som vill uppleva platsen Vänliga Vetlanda. Den nya sidan ska inspirera till upplevelser och har utvecklats med tillgängligheten i fokus.
 • Insyn 19 maj: Teknikens hus
  Studiobild på kommunikatörerna och de intervjuade

  Med oss i studion denna vecka är kommunikatören Johan Knutsson, kommunikationschef Annelie Jönsson, Niclas Lindqvist från Teknikens hus och kommundirektören Magnus Färjhage.

  För att öka den tekniska kompetensen inom industrin på höglandet planeras för ett Teknikens hus. Där vill vi ge möjligheten till en bredare kompetens och samtidigt stimulera teknikintresset hos barn och unga.
 • Insyn 12 maj: VetlandaFesten
  Med stormsteg närmar vi oss årets upplaga av VetlandaFesten. Efter två inställda år kan vi äntligen träffas för en helg med musik från Sveriges alla hörn, god mat och fest mitt i Vetlandas centrum. Att samordna en fest av denna storlek är ingen quick fix. Det kräver mycket strategiskt planerandeför att organisationer, artister och inte minst deltagare som ska bli nöjda.

  Med oss i studion denna vecka är kultursekreterare Ann-Mari Forsberg, och de som ställer frågorna är kommunikatören Nicklas Carlsson och kommunikationschef Annelie Jönsson.

  Med stormsteg närmar vi oss årets upplaga av VetlandaFesten. Efter två inställda år kan vi äntligen träffas för en helg med musik från Sveriges alla hörn, god mat och fest mitt i Vetlandas centrum. Att samordna en fest av denna storlek är ingen quick fix. Det kräver mycket strategiskt planerandeför att organisationer, artister och inte minst deltagare som ska bli nöjda.
 • Insyn 5 maj: Centrumplanen
  Vi pratar om centralplanen i avsnitt 11 av podden Insyn

  Med oss i studion har vi kommunikatör Nicklas Carlsson, tekniska kontorets förvaltningschef Gunnar Elmeke, projekteringschef Björn Wiberg och Vetlanda kommuns kommunikationschef Annelie Jönsson.

  Vetlanda kommun har en centrumplan som visar på hur centrum ska utvecklas och bli mer attraktiv. Planen är antagen av kommunfullmäktige 2014. Utifrån planen skissar nu tekniska kontoret upp planer för centrum. Vad som ligger i fokus just nu är att få centrum mer gång- och cykelvänligt. Att Vetlanda är en attraktiv plats att leva, bo och besöka är helt nödvändigt för att vi ska nå målet om att bli 30 000 invånare till 2030.
 • Insyn 28 april: Socialförvaltningens förebyggande arbete
  Vi pratar om socialförvaltningens förebyggande arbete i avsnitt10 av podden Insyn

  Med oss i studion har vi ungdomsbehandlare och kurator Sandra Sjövall, kommunikatör Nicklas Carlsson, familjebehandlare Tord Sandell och kommunikationschef Annelie Jönsson.

  Socialförvaltningen arbetar ständigt för att göra varje familjs framtid ljusare. I detta avsnitt ska vi prata om deras förebyggande arbete och hur de arbetar för att göra Vetlanda till en bättre kommun för barn och unga.
 • Insyn 21 april: Vetlandas nya medborgarlöften
  Vi behandlar de nya medborgarlöftena under avsnitt 8 av podden Insyn

  I studion har vi kommunikationschef Annelie Jönsson, kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö, lokal polisområdeschef Jonas Lindell och kommunikatör Nicklas Carlsson.

  Under förra veckan var de nya medborgarlöftena mellan polis och kommun uppe i kommunstyrelsen. Det här är löften som ska gälla 2022-2023 och de tas fram utifrån den lokala lägesbilden i kommunen. Löftena visar vilka områden polis och kommun ska lägga fokus på i det förebyggande arbetet. I det här avsnittet ska vi prata om löftena och hur de påverkar Vetlanda kommun och våra invånare.
 • Insyn 14 april: Vetlandas lekplatser
  Flera personer i poddstudion.

  I poddstudion för att prata om lekplatser var Nicklas Carlsson, Annika Lundwall, Linn Helgesson, Stewe Jonsson och Annelie Jönsson.

  Lekplatser är en fråga som engagerar gamla som unga. Det är viktigt att alla barn har möjlighet att vara ute och leka på fritiden och att det finns någonstans de kan hålla till. Men hur många lekplatser finns det egentligen i kommunen och hur många klarar Vetlanda kommun av att underhålla?
 • Insyn 7 april: Vetlandas nya program för destinationsutveckling
  Nicklas Carlsson, George Grönwald, P-O Högstedt och Annelie Jönsson.

  På plats i studion var kommunikatör Nicklas Carlsson, utvecklingschef George Grönwald, mark- och exploateringschef P-O Högstedt och kommunikationschef Annelie Jönsson för att prata om det nya destinationsprogrammet.

  Nyligen godkände kommunstyrelsen det nya programmet för destinationsutveckling. Programmet lyfter besöksnäringens möjligheter och identifierar utvecklingsområden för att uppnå kommunens övergripande mål.
 • Insyn 31 mars: Vetlanda kommuns budgetarbete
  Fyra personer står i poddstudion.

  I studion finns kommunikatörerna Nicklas Carlsson och Johan Knutsson, kommundirektör Magnus Färjhage och kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö för att diskutera kommunens budgetarbete.

  Budgetarbetet för Vetlanda kommun är i full gång. Varje år tar kommunen fram en budget som visar hur vi ska fördela pengarna för de kommande åren. Det är förvaltningarna som kommer med önskemål och politiken som prioriterar och beslutar.
 • Insyn 24 mars: Vetlandas nya stadsdel
  Nicklas Carlsson, Johanna Stenvall, PO Högstedt och Karolina Rellme i studion.

  Kommunikatörerna Nicklas Carlsson, Johanna Stenvall, mark- och exploateringschef Pär-Olof Högstedt och planchef Karolina Rellme i studion för att prata om den nya stadsdelen.

  Vetlanda växer, ett av kommunfullmäktiges mål är att vi ska vara 30 000 invånare år 2030 och vi är på god väg. För att det ska finnas bostäder till alla planerar kommunen för en ny stadsdel och den tänkte vi prata mer om i veckans avsnitt av podden Insyn.
 • Insyn 17 mars: Säkerhetsläget i omvärlden
  Nicklas Carlsson, Johanna Stenvall, Åselotte Andersson och Anders Walhjalt i poddstudion.

  Nicklas Carlsson, Johanna Stenvall, Åselotte Andersson och Anders Walhjalt i poddstudion för att prata om säkerhetsläget i omvärlden.

  Det är en orolig situation i Europa med kriget som pågår i Ukraina. Kommunen förbereder sig just nu för att ta emot flyktingar från Ukraina, men hur går egentligen förberedelserna till? Vad är kommunens ansvar och hur många kan vi ta emot? Det har också kommit in många frågor från oroliga kommuninvånare och i dagens avsnitt tänkte vi försöka svara på de här frågorna.
 • Insyn 10 mars: Landsbygdsinvesteringar
  Tre personer framför mikrofoner.

  Nicklas Carlsson, Johanna Stenvall, Elin Bexell och John Oscarsson samlades i studion för att prata om landsbygdsinvesteringar.

  Ett av kommunfullmäktiges mål är att Vetlanda kommun ska ha 30 000 invånare år 2030. För att nå dit behöver det satsas på flera olika håll, bland annat på landsbygden. Kommunen har avsatt pengar till landsbygdsinvesteringar för att skapa en mer trivsam miljö för dem som bor där och få fler att vilja flytta dit. I detta avsnitt ska vi prata om just landsbygdsinvesteringar och vad det är för något.
 • Insyn 3 mars: Badhuset uppföljning
  Fyra personer vid mikrofoner.

  Nicklas Carlsson, Henrik Tvarnö, Elin Petersson och Johanna Stenvall presenterar utredningen om badhusen och vad som är nästa steg.

  I slutet av januari testade vi på poddformatet och gjorde ett första avsnitt med badhusfrågan i fokus. Tekniska kontoret har utrett om vi ska renovera de befintliga eller bygga nytt och vilket som blir mest lönsamt i längden. I uppdraget ingick också att ta reda på mer om Vetlandabornas behov och önskemål. I går var utredningen uppe i kommunstyrelsen och politikerna fick för första gången ta del av underlaget. Nu vill vi att även du ska få insyn i vad utredningen säger.
 • Insyn 3 februari: Badhuset
  Fyra personer som sitter vid varsin mikrofon.

  Nicklas Carlsson, Johanna Stenvall, Stewe Jonsson och Elin Petersson diskuterade badhusfrågan.

  I det första podd-avsnittet pratar vi om badhus­frågan som är aktuell för Vetlanda kommun. De två anlägg­ningar som finns i Vetlanda och Myresjö är gamla och behovet av kost­samma renoverings­insatser är stort framöver. Kommunen ska ta beslut om det i en framtid ska finnas två anlägg­ningar eller bara en och om man ska satsa på att renovera eller bygga nytt.