Insyn – en podd från Vetlanda kommun

Insyns-podden är en podcast av Vetlanda kommun. Podden innehåller aktuella ämnen för att ge dig som medborgare ökad insyn och möjlighet att vara delaktig i våra kommunala verksamheter.

Programledare är Annelie Jönsson och Nicklas Carlsson på kommunikations­avdelningen. De kommer ha med sig en eller flera gäster i studion för att reda ut ett ämne i taget.

Podden sänds torsdagar med start i mars 2022.

Vill du tipsa om ett ämne som du tycker att vi ska ta upp i podden? Hör av dig till kommunikation@vetlanda.se.

Poddavsnitt

 • Insyn 19 maj: Teknikens hus
  Studiobild på kommunikatörerna och de intervjuade

  Med oss i studion denna vecka är kommunikatören Johan Knutsson, kommunikationschef Annelie Jönsson, Niclas Lindqvist från Teknikens hus och kommundirektören Magnus Färjhage.

  För att öka den tekniska kompetensen inom industrin på höglandet planeras för ett Teknikens hus. Där vill vi ge möjligheten till en bredare kompetens och samtidigt stimulera teknikintresset hos barn och unga.
 • Insyn 12 maj: VetlandaFesten
  Med stormsteg närmar vi oss årets upplaga av VetlandaFesten. Efter två inställda år kan vi äntligen träffas för en helg med musik från Sveriges alla hörn, god mat och fest mitt i Vetlandas centrum. Att samordna en fest av denna storlek är ingen quick fix. Det kräver mycket strategiskt planerandeför att organisationer, artister och inte minst deltagare som ska bli nöjda.

  Med oss i studion denna vecka är kultursekreterare Ann-Mari Forsberg, och de som ställer frågorna är kommunikatören Nicklas Carlsson och kommunikationschef Annelie Jönsson.

  Med stormsteg närmar vi oss årets upplaga av VetlandaFesten. Efter två inställda år kan vi äntligen träffas för en helg med musik från Sveriges alla hörn, god mat och fest mitt i Vetlandas centrum. Att samordna en fest av denna storlek är ingen quick fix. Det kräver mycket strategiskt planerandeför att organisationer, artister och inte minst deltagare som ska bli nöjda.
 • Insyn 5 maj: Centrumplanen
  Vi pratar om centralplanen i avsnitt 11 av podden Insyn

  Med oss i studion har vi kommunikatör Nicklas Carlsson, tekniska kontorets förvaltningschef Gunnar Elmeke, projekteringschef Björn Wiberg och Vetlanda kommuns kommunikationschef Annelie Jönsson.

  Vetlanda kommun har en centrumplan som visar på hur centrum ska utvecklas och bli mer attraktiv. Planen är antagen av kommunfullmäktige 2014. Utifrån planen skissar nu tekniska kontoret upp planer för centrum. Vad som ligger i fokus just nu är att få centrum mer gång- och cykelvänligt. Att Vetlanda är en attraktiv plats att leva, bo och besöka är helt nödvändigt för att vi ska nå målet om att bli 30 000 invånare till 2030.
 • Insyn 28 april: Socialförvaltningens förebyggande arbete
  Vi pratar om socialförvaltningens förebyggande arbete i avsnitt10 av podden Insyn

  Med oss i studion har vi ungdomsbehandlare och kurator Sandra Sjövall, kommunikatör Nicklas Carlsson, familjebehandlare Tord Sandell och kommunikationschef Annelie Jönsson.

  Socialförvaltningen arbetar ständigt för att göra varje familjs framtid ljusare. I detta avsnitt ska vi prata om deras förebyggande arbete och hur de arbetar för att göra Vetlanda till en bättre kommun för barn och unga.
 • Insyn 21 april: Vetlandas nya medborgarlöften
  Vi behandlar de nya medborgarlöftena under avsnitt 8 av podden Insyn

  I studion har vi kommunikationschef Annelie Jönsson, kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö, lokal polisområdeschef Jonas Lindell och kommunikatör Nicklas Carlsson.

  Under förra veckan var de nya medborgarlöftena mellan polis och kommun uppe i kommunstyrelsen. Det här är löften som ska gälla 2022-2023 och de tas fram utifrån den lokala lägesbilden i kommunen. Löftena visar vilka områden polis och kommun ska lägga fokus på i det förebyggande arbetet. I det här avsnittet ska vi prata om löftena och hur de påverkar Vetlanda kommun och våra invånare.
 • Insyn 14 april: Vetlandas lekplatser
  Flera personer i poddstudion.

  I poddstudion för att prata om lekplatser var Nicklas Carlsson, Annika Lundwall, Linn Helgesson, Stewe Jonsson och Annelie Jönsson.

  Lekplatser är en fråga som engagerar gamla som unga. Det är viktigt att alla barn har möjlighet att vara ute och leka på fritiden och att det finns någonstans de kan hålla till. Men hur många lekplatser finns det egentligen i kommunen och hur många klarar Vetlanda kommun av att underhålla?
 • Insyn 7 april: Vetlandas nya program för destinationsutveckling
  Nicklas Carlsson, George Grönwald, P-O Högstedt och Annelie Jönsson.

  På plats i studion var kommunikatör Nicklas Carlsson, utvecklingschef George Grönwald, mark- och exploateringschef P-O Högstedt och kommunikationschef Annelie Jönsson för att prata om det nya destinationsprogrammet.

  Nyligen godkände kommunstyrelsen det nya programmet för destinationsutveckling. Programmet lyfter besöksnäringens möjligheter och identifierar utvecklingsområden för att uppnå kommunens övergripande mål.
 • Insyn 31 mars: Vetlanda kommuns budgetarbete
  Fyra personer står i poddstudion.

  I studion finns kommunikatörerna Nicklas Carlsson och Johan Knutsson, kommundirektör Magnus Färjhage och kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö för att diskutera kommunens budgetarbete.

  Budgetarbetet för Vetlanda kommun är i full gång. Varje år tar kommunen fram en budget som visar hur vi ska fördela pengarna för de kommande åren. Det är förvaltningarna som kommer med önskemål och politiken som prioriterar och beslutar.
 • Insyn 24 mars: Vetlandas nya stadsdel
  Nicklas Carlsson, Johanna Stenvall, PO Högstedt och Karolina Rellme i studion.

  Kommunikatörerna Nicklas Carlsson, Johanna Stenvall, mark- och exploateringschef Pär-Olof Högstedt och planchef Karolina Rellme i studion för att prata om den nya stadsdelen.

  Vetlanda växer, ett av kommunfullmäktiges mål är att vi ska vara 30 000 invånare år 2030 och vi är på god väg. För att det ska finnas bostäder till alla planerar kommunen för en ny stadsdel och den tänkte vi prata mer om i veckans avsnitt av podden Insyn.
 • Insyn 17 mars: Säkerhetsläget i omvärlden
  Nicklas Carlsson, Johanna Stenvall, Åselotte Andersson och Anders Walhjalt i poddstudion.

  Nicklas Carlsson, Johanna Stenvall, Åselotte Andersson och Anders Walhjalt i poddstudion för att prata om säkerhetsläget i omvärlden.

  Det är en orolig situation i Europa med kriget som pågår i Ukraina. Kommunen förbereder sig just nu för att ta emot flyktingar från Ukraina, men hur går egentligen förberedelserna till? Vad är kommunens ansvar och hur många kan vi ta emot? Det har också kommit in många frågor från oroliga kommuninvånare och i dagens avsnitt tänkte vi försöka svara på de här frågorna.