Kontakt
Dela
Lyssna
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna

Mat i förskola och skola

Måltiderna i skolan har ett syfte. Det handlar om att eleverna ska få energi att orka med skoldagen, men också om lärande. Enligt skollagen måste skolorna servera närings­riktiga måltider vilket dels lär eleverna nya maträtter och dels grundlägger goda matvanor.

God näringsrik mat är en förutsättning för att kunna orka med i förskolan och skolan. Vi arbetar aktivt för att både maten och måltidsmiljön ska vara så bra som möjligt.

Vi strävar efter så kort varmhållningstid som möjligt. All mat är näringsberäknad och uppfyller Livsmedelsverkets rekommendationer. Stora delar av maträtterna tillagar vi från grunden med råvaror av bra kvalitet.

Elever i grundskolan och gymnasieskola i Vetlanda kommun äter skollunch utan kostnad.

Matsedlar

I förskolan erbjuder vi varje dag en ordinarie maträtt och ett antal sallader utifrån säsong.

I skolan erbjuder vi alltid två alternativa rätter. Varje dag serverar vi dessutom en salladsbuffé med minst fyra olika sallader utifrån säsong.

Matsedlar finns i Vklass.

Testa maten i förskola och skola

Du vet väl om att du som vårdnadshavare kan besöka ditt barns förskola eller skolrestaurang och testa vår goda mat helt gratis?

Skriv ut kupongenöppnas i nytt fönster (gäller för en vårdnadshavare per termin) och besök ditt barn i förskolan eller skolan, var med under lunchen och se hur det fungerar. Efter måltiden har vi en mycket enkel enkät som vi önskar att du fyller i eftersom vi gärna vill få en uppfattning om vad du tyckte om maten, miljön och servicen.

Specialkost

Specialkost till barn och elever erbjuds av framför allt medicinska skäl. Utbudet av kost grundar sig på skollagens krav på näringsriktiga måltider samt resurser inom måltidsverksamheten.

Har ditt barn behov av specialkost ska du som vårdnadshavare fylla i ansökan om specialkostöppnas i nytt fönster. För att få specialkost ska barnet/eleven äta samma specialkost i hemmet.

Specialkost av medicinska skäl

Vid ansökan om specialkost av medicinska skälöppnas i nytt fönster bör ett intyg från läkare eller dietist bifogas. Medicinska skäl kan vara till exempel glutenintolerans, laktosintolerans, diabetes eller allergier mot vissa livsmedel som till exempel komjölksprotein, ägg, fisk och soja.

Specialkost av icke medicinska skäl

Vi erbjuder lakto-ovo-vegetarisk kost, det vill säga vegetarisk kost som inkluderar mjölk och ägg. Vi erbjuder också kost utan fläskkött, nötkött, blodmat och inälvsmat. Vi erbjuder inte halalkost eller koshermat. Du kan inte ansöka om endast ekologiskt odlad mat, närproducerad mat eller olika dieter.