Torghandel

I Vetlanda samlas knallar på Stortorget tisdagar och lördagar för att sälja allt mellan himmel och jord. Vill du sälja dina saker är du välkommen att kontakta torgföreståndaren. Du behöver inget tillstånd från polisen för nyttjande av offentlig plats på torg­dagarna.

Det finns ett antal årsplatser på torget, men de flesta platser är tillfälliga och fördelas ut av torgföreståndaren på torgdagens morgon. Störst efterfrågan på platser är det under juni, juli och augusti.

Boka årsplats på torget

För närvarande finns det inga lediga årsplatser, men du kan ställa dig i kö genom att e-posta tekniska kontoret. När en plats blir ledig, kontaktar torgföreståndaren personen som är först i kön och erbjuder platsen. Ett avtal undertecknas, där det framgår hur mycket platsen kostar samt hur länge avtalet gäller. I normalfallet gäller avtalen ett år med automatisk förlängning den 1 januari med ytterligare ett år, om platsen inte sägs upp.

Boka tillfällig plats på torget

Vill du boka en tillfällig plats på torget i Vetlanda kontaktar du torgföreståndaren senast måndagen innan klockan 12, helst via e-post. Detta för att undvika att du kommer till torget och alla platser redan är upptagna. Du får samtidigt veta vilka regler som gäller för försäljning på torget.

Du betalar för den tillfälliga platsen till torg­förestånda­ren under torgdagen. Om du säljer för att samla in pengar till välgörenhet är torgplatsen avgiftsfri.

Sälja frukt och bär under sommarhalvåret

Säsongsplats - ansökan och avgift

Vill du sälja frukt och bär vardagar klockan 8-18 och lördagar klockan 8-15 under maj till september, ska du ansöka om plats i början av året. Ansök genom att e-posta tekniska kontoret. Du kan tidigast ansöka 1 januari det år försäljningen gäller.

Platsen får vara maximalt nio kvadratmeter och kostar 1 200 kronor i månaden.

Tillfällig plats - anmälan och avgift

Vill du sälja enstaka dagar, meddela oss i förväg via e-post till tekniska kontoret att du tänker komma. Representant från kommunen har rätt att avvisa säljare som inte har anmält sin ankomst.

För enstaka dagar betalar du 120 kronor per dag. Avgiften betalas till torg­föreståndaren under torg­dagen.

Fördelning av platser

Den som ansöker om plats först på säsongen får välja plats först och behåller den under hela försäljningsperioden. Återkommande försäljare behåller sina platser om det är möjligt.

Under ordinarie torgdagar (tisdagar och lördagar) kan vi inte garantera dig plats på stortorget, utan torg­föreståndaren fördelar platserna klockan 6-7 på torgdagens morgon.

Sälja julgranar

Ansökan och avgift

Julgrans­­försäljare kan ansöka om säsongs­­plats på Stortorget eller Bibliotekstorget (framför scenkanten).

En säsongs­plats är cirka 80 kvadratmeter, gäller minst nio försäljnings­dagar och kostar 1 800 kronor per säsong. Du ansöker om plats genom att e-posta till tekniska kontoret. Du betalar säsongsplats för julgrans­­försäljning i förskott via faktura.

Det finns även möjlighet att boka plats enstaka dagar. Avgiften för att sälja julgranar är då 360 kronor per dag och du betalar kontant på plats till representant från Vetlanda kommun.

Fördelning av platser

Den som kommer först på säsongen får välja plats och behåller den under hela försäljnings­perioden. Observera att du inte garanteras din vanliga plats på ordinarie torgdagar (tisdagar och lördagar), då vissa platser är så kallade årsplatser. Självklart försöker vi tillgodose dina önskemål så att du får den plats som är bäst försäljnings­mässigt.