Tobaksfria nikotinprodukter

Du som vill sälja tobaksfria nikotinprodukter ska anmäla detta till miljö- och byggförvaltningen. I vardagligt tal kallas dessa ofta för all white, vitt snus, nikotinpåsar eller tobaksfritt snus. För att få sälja produkterna måste du känna till och följa de regler som finns.

E-tjänst till tobaksfria nikotinprodukter och e-cigaretter, anmälan eller avregistrering Länk till annan webbplats.

Avgift för tillsyn

Du ska betala en årsavgift för tillsyn till Vetlanda kommun. Kostnader för folköl, tobak, elektroniska cigaretter och receptfria läkemedel:

Varuslag

Receptfria läkemedel: 1 timavgift
Folköl: 1 timavgift
Tobaksvaror: 2 timavgifter
Tobaksfria nikotinprodukter: 0,5 timavgift
Elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare: 0,5 timavgift

Timavgiften indexuppräknas vid varje årsskifte och från 1 januari 2023 är den 1 100 kronor.

Tillsyn av kommunen

Kommunen bedriver tillsyn för att bland annat kontrollera att tobaksfria nikotinprodukter inte säljs till personer under 18 år. Olaglig försäljning polisanmäls och du riskerar dagsböter eller fängelse i högst sex månader.

Det är viktigt att du som försäljare sätter dig in i vilka regler som gäller för försäljning av tobaksfria nikotinprodukter. Du som säljer måste enligt lag ha ett egenkontrollprogram.

Krav på egenkontroll

Egenkontrollprogrammet ska vara skriftligt, anpassat till just ditt försäljnings­ställe och finnas lätt tillgängligt för all personal. Ett egenkontroll­program med enkla och tydliga instruktioner är ett bra stöd för personalen i den dagliga verksamheten.

Tobaksfria produkter - Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.