Kvarnens förskola

Kvarnens förskola ligger i Mellangården i Vetlanda. Vi har sex avdelningar. Här arbetar vi bland annat med måltidspedagogik samt äventyrspedagogik med de äldsta barnen.

Kvarnens förskola

Kvarnens förskola

Vår vision

  • Utbilda barn för framtiden genom att se barnens unika förmågor samt tillsammans främja en hållbar utveckling.

Vår vision utgör grunden för våra gemensamma värderingar och vårt förhållnings­sätt gentemot barn, vårdnadshavare och mellan oss kollegor. Förskolan vilar på en demokratisk grund, alla människors lika värde, jämställdhet och solidaritet.

Vår barnsyn bygger på:

  • Jag vill – nyfikenhet
  • Jag kan – tilltro till sig själv
  • Jag vågar – vilja att utmanas

Äventyrspedagogik

"Äventyrspedagogik" för de äldsta barnen innebär att vi arbetar temainriktat med ett stort sagoäventyr som innehåller flera fortsättningsäventyr. De vävs ihop i en slutgiltig upplösning. Vi genomför sagostigar i skogen där vi träffar olika karaktärer och får olika uppdrag som vi ska lösa.

Med vårt arbetssätt vill vi stimulera barnens fantasi, lekglädje och kreativitet samt utveckla deras problemlösningsförmåga. Vi vill stärka den egna identiteten samt träna samarbete, empati och stärka samhörigheten i gruppen.

Samarbete är en grundsten. Vi jobbar kontinuerligt med kamratbanor som bygger på att alla behövs. Sagostigarna ger gemensamma upplevelser som stärker gruppdynamiken.

Vår egen sagofé heter Miranda. Det är hon som ger oss uppdragen i de olika sagovärldarna. Hon har även gett oss sagoskolans lagar som vi jobbar med att följa.

Läs mer om hur vi jobbar i vår verksamhetsplan (pdf). Pdf, 380 kB, öppnas i nytt fönster.

Välkommen att följa med oss in i sagovärlden!

Exempel på bakgrundsberättelse

Resan till regnbågslandet

Nu ska ni få höra om ett land i sagovärlden, ett land som ligger långt borta, faktiskt där regnbågen slutar. Det är därför det heter Regnbågslandet!

Regnbågslandet är ett land som strålar vackert i alla regnbågens färger när solen skiner. Här finns höga berg och djupa dalar, ängar, skogar och små sjöar som glittrar i solskenet. Som det ofta är i sagans värld finns där även en mörkare del av landet, dit ingen vågar gå.

I landet bor det många olika slags varelser. Det är Poptrollen, Dansbandshäxorna, Rockdrakarna och de Klassiska älvorna. De är nästan alltid sams och hjälper varandra. De är stolta över att de är olika varandra, för olika är bra då de kan olika saker och kan samarbeta med varandra.

Men det viktigaste i hela landet är deras stora gemensamma intresse för MUSIK! Alla varelser älskar att sjunga och spela! De gillar olika sorters musik och älskar att göra det tillsammans. Vart man än går strömmar det skön musik, skratt och glada rop.

Ledare för dem alla när de träffas och ska sjunga är den mystiska Musica. Hon är dirigent och är den som leder musiken med sin gyllene dirigentpinne.

Musica bor mitt i Regnbågslandet i en glänta i skogen. Där finns det en magisk källa som är viktig för alla som bor i landet. Runt källan finns det sju magiska stenar i regnbågens färger. Från denna källa får invånarna sin energi, glädje och gemenskap och när alla är lyckliga och sjunger tillsammans strålar det i regnbågens färger om källan.

Men nu har det hänt något förskräckligt i Regnbågslandet!

I den mörka delen av landet, dit ingen vågar gå, bor det faktiskt någon. I en gammal borg i berget bor nämligen den onda trollkarlen Tore Tondöv! Han bor där alldeles själv tillsammans med sina korpar som flyger runt och spanar och berättar för Tore om allt som händer i landet.

Tore tycker inte om när invånarna är glada och har roligt, och han tycker verkligen inte om musik och sång! Han får ont i huvudet och det kliar på hela kroppen.

En dag fick trollkarlen nog! När det blev natt smög han ut från den Mörka skogen, och tog sig till källan och stal de 7 magiska regnbågsstenarna! Musica sov och märkte ingenting.

Därefter smög han runt hos de olika invånarna och gömde stenarna på olika ställen. Han gömde dem väl, så ingen skulle hitta dem.

Då Tore Tondöv är en elak trollkarl och kan magi, la han även en förbannelse över invånarna. De skulle minsann inte få skratta och ha roligt mer, så med förbannelsens hjälp gjorde han så att alla blev sura, egoistiska och bara gillade sin egen musik. Nu skulle de minsann inte kunna träffas mer och sjunga och spela hos Musica, för han hade ju också förstört källan…

Men inte nog med det! När han var hos Musica passade han också på att ta hennes Gyllene dirigentpinne, som är så viktig för Musica när hon ska leda musiken!

Den gömde han på ett mycket hemligt ställe, så ingen någonsin kan hitta den!

Ja, nu har ni fått höra om det hemska som hänt i Regnbågslandet! Ni som är mina goda Sagohjältar, vill ni ta uppdraget att resa till Regnbågslandet och ställa allt till rätta där?

Jag och Peo lovar att hjälpa er med min goda magi, och ni vet ju att min magi är den starkaste.

Er vän Miranda

Exempel på ett äventyr

Regnbågslandet

Barnen på Ugglan är speciella. De är utvalda av Sagofen Miranda till att vara hennes hjälpredor i Sagovärlden. Bara de som har tillräckligt mycket fantasi och kan se hennes gyllene äpple kan resa i Sagovärlden. Där blir det problem ibland för de har precis som människor svårt att hålla sams. Nu har det hänt något i ett land som heter Regnbågslandet, och Miranda skickar oss dit för att ta reda på mer…

Ett resekort visar vägen fram till Regnbågslandets port, och vi öppnar porten med hjälp av Mirandas äpple och en magisk ramsa. ”Abrakadabra simsalabi gyllene äpple full av magi, ge oss krafter på vår färd när vi går in i sagans värld”.

När vi tagit oss in landet hör vi musik från en glänta längre fram, och vi anar en varelse som rör sig på en färgglad plats. Vi närmar oss försiktigt och hälsar artigt på varelsen som heter Musica. Hon blir förvånad men nyfiken på oss, människobarn har hon aldrig sett. Det är så vackert där i Musicas glänta, och vi får veta att här i landet bor det olika varelser som alla tycker om musik. De har olika musikstilar och gillar olika slags musik, och bor i varsin del av landet. Men de gillar att träffas för att spela och sjunga tillsammans, särskilt här hos Musica där det faktiskt går att höra musik från människovärlden i hennes magiska högtalare. Den ser cool ut i regnbågens alla färger. Ja så brukar det vara här i Regnbågslandet.

Men nu är det inte så roligt här längre. Någon har börjat ställa till det i landet. I den mörka delen av landet bor det en sur trollkarl som heter Tore Tondöv. Han tycker inte om musik och har gjort en förbannelse över dem så att de bara tycker om sin egen musilstil nu. Det finns Poptroll, Dansbandshäxor, Rockdrakar och Klassiska älvor. Musica är så bekymrad över att de inte vill komma till henne längre, och för att de 7 regnbågsstenarna som ska ligga runt regnbågskällan är borta. Trollkarlen har tagit dem och gömt dem samtidigt som han slängde förbannelse över invånarna.

Vi tycker så synd om Musica och såklart vill vi hjälpa till att få det bra här i Regnbågslandet igen. Det blir Musica glad över att höra. Nu får vi resa hem till förskolan och vänta på att få veta mer om hur vi ska göra. Det är spännande. Några dagar senare kommer Miranda till oss med en karta över hela Regnbågslandet, den är magisk och ska visa oss vart vi ska resa nästa gång. Vi får också veta att trollkarlen vill stoppa alla som får för sig att hjälpa dem i landet, så han har gjort fällor som han med hjälp av sina korpar kan sätta ut längs sagostigarna. Som tur är har Miranda med hjälp av sin magi klurat ut hur man kan klara fällorna innan larmet går. Vi får en beskrivning som visar hur vi kan öva på detta. Barnen lyssnar och lär sig snabbt. Vi lär oss också om hur man blandar alla regnbågens färger, och tränar på matte klurigheter eftersom trollkarlen är duktig på det. Vi vet ju inte vad nästa uppdrag blir, men vi vill vara redo.

Maten på förskolan

Kvarnens förskola har ett tillagningskök där vi lagar all vår mat själva. Varje dag förutom soppdagar gör vi minst två olika sallader. Vi bakar också bröd.

Vi arbetar med måltidspedagogik på vår förskola.

Om ditt barn behöver specialkost måste du ansöka om det via våra e-tjänster. Länk till annan webbplats.

Synpunkter och klagomål

Om du eller ditt barn har svårigheter i skolan eller förskolan är den snabbaste vägen till lösning oftast att ta kontakt med skolan eller förskolan direkt.

Skulle du inte få hjälp av förskollärare/lärare bör du prata med rektor som har det övergripande ansvaret för skolan och förskolan. Om de inte kan hjälpa dig kan du gå vidare genom att skicka en synpunkt via Synpunkt Vetlanda.

Alla har rätt att göra en anmälan till Skolinspektionen Länk till annan webbplats., Barn- och elevombudet Länk till annan webbplats. och Diskrimineringsombudsmannen Länk till annan webbplats.. På deras hemsidor kan du läsa mer om vad du kan anmäla och vad du bör tänka på innan du gör en anmälan.

Klagomål på elevhälsans medicinska insats

Om du som elev eller vårdnadshavare är missnöjd med vård eller behandling av elevhälsans medicinska insats, ska du i första hand vända dig till berörd skolsköterska eller skolläkare. Är du inte nöjd med förklaringen kan du lämna klagomål på elevhälsans medicinska insats via vår e-tjänst. Länk till annan webbplats.

Verksamhetschefen ska skyndsamt utreda klagomålet och återkoppla till anmälaren. Om synpunkterna lämnas anonymt kan ingen återkoppling ske.

Vid allvarliga händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada ska vårdgivaren utreda och anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Läs mer om hur du gör när du inte är nöjd med vården du har fått eller inte har fått på 1177. Länk till annan webbplats.