Bergvallens dagliga verksamhet tog hem 2022 års kvalitetspris
Vinnarna av vård- och omsorgsförvaltningens kvalitetspris för år 2022 är Bergvallens dagliga verksamhet. Förbättringsarbetet som gjorde att de vann kallas för ”valår på Bergvallen” och är ett system som gör det lättare för brukarna att göra egna val.

Personalen på Bergvallen är glada över förstapriset.
Till 2022 års kvalitetspris fick vård- och omsorgsförvaltningen in totalt 13 bidrag. Efter juryns överläggande stod det klart att Bergvallens dagliga verksamhet vinner förstapriset, avdelning Dalen på Norrgårdens äldreboende kommer på en andraplats följt av Nattpatrullen som kammade hem tredjeplatsen.
- Med kvalitetspriset vill vi uppmärksamma goda exempel inom verksamheterna och sprida dem vidare till andra verksamheter, berättar verksamhetsutvecklare Gabriella Mathur, som är med i juryn för kvalitetspriset.
Personalen på Bergvallen blev glatt överraskade när vård- och omsorgsnämndens ordförande Anders Bengtsson och vård- och omsorgschef Marianne Karlsson kom in med tårta, blommor och diplom under deras arbetsplatsträff på onsdagseftermiddagen. Med sig hade de verksamhetsutvecklare Gabriella Mathur och Henrik Ahlgren, utvecklingschef på kvalitet och utveckling.
Förbättringsarbetet som gjorde att Bergvallens dagliga verksamhet tog hem förstaplatsen kallas för ”Valår på Bergvallen”. Flera brukare har svårt att kommunicera med ord, därför har personalen tillsammans med brukarna jobbat fram ett nytt valsystem som gör det enklare för dem att göra egna val och kunna vara med och bestämma själva.
- Vi i personalen ger brukarna ett val, håller fram vår hand med tummen och pekfingret utfällda och låter brukaren peka på antingen tummen eller pekfingret. Att peka på tummen betyder ja och att peka på pekfingret betyder nej, berättar Ann-Louise Palmgren, stödassistent på Bergvallen.
Personalen har också upptäckt att valsystemet är användbart för mer än ja- och nej-frågor. Till exempel kan tummen betyda kaffe och pekfingret betyda saft. På Bergvallen är de flitiga med att använda systemet - så ofta det går.
- Det är viktigt att kunna få välja själv, men det kan vara svårt för brukarna att kommunicera verbalt vad de vill. Nu har de möjlighet att påverka sina dagar mer och känna att de blir lyssnade på, säger Ann-Louise Palmgren.
- Bergvallens förbättringsarbete är väldigt enkelt – men genialt. Det är också lätt att sprida vidare detta till andra verksamheter, man har ju alltid handen med sig, säger Gabriella Mathur.
Kulturell afton
Andrapriset gick till avdelning Dalen, på Norrgårdens äldreboende, för deras förbättringsarbete ”kulturell afton” – en festkväll för Esther, anhöriga och personal med inspiration från personalens olika kulturella bakgrunder. Esther är en fiktiv person som symboliserar en äldre människa som ibland har behov av vård och omsorg.
Syftet var att ha en aktivitet där alla Esthrar och deras anhöriga kunde delta samtidigt som personalen fick bidra med sin kultur och sina kunskaper. Den kulturella aftonen skulle också öka förståelsen för varandras bakgrund och kultur inom arbetslagets.
Aftonen innehåll bland annat en buffé med maträtter från olika delar av världen och berättelser om personalens hemländer. Några ur personalen visade upp bilder från sina hemländer och andra hade klätt sig med färgglada kulturella kläder dagen till ära.
- Dalen vann andrapriset för att deras kulturella afton för Esther, anhöriga och personal är något utöver det vanliga i verksamheten. De tog vara på att de har många medarbetare från olika länder och lät dem visa upp sin kultur, berättar Gabriella Mathur.
En ostörd natt
Tredjepriset gick till Nattpatrullen för deras förbättringsarbete ”en ostörd natt”. Både personal och Esther upplevde att det ofta tog lång tid att få ett passande inkontinensskydd inför natten, vilket de ville ändra på.
Med målet att få Esther att känna sig trygg med sitt inkontinensskydd, kunna sova gott hela natten och inte behöva vakna upp i en blöt säng arbetade de fram en ny rutin. I den nya rutinen har de en lathund över hur de tar reda på Esthers behov och hur de går till väga i kontakten med sjuksköterskorna som ansvarar för beställning av inkontinensskydd.
Den nya rutinen har gjort att vissa Esthrar inte längre behöver lika många besök eftersom de har rätt skydd – det här gör att Esther kan få sova ostört samtidigt som Nattpatrullen har mer tid för larm och övriga kommuninvånare som behöver natthjälp.
Kommentarer