Möt Carina Bardh – erfaren och ny ordförande i kommun­fullmäktige

Carina Bardh från Vetlanda Framåtanda är politiker ända ut i fingerspetsarna. I 32 år har hon lagt ner en stor del av sin tid på politik – och mer ska det bli! I oktober klev hon in som ordförande i kommunfullmäktige.

Carina Bardh klädd i blått står framför en gul vägg och ler mot kameran.

Carina Bardh känner en stor ära i att vara ordförande i kommunfullmäktige.

För Carina Bardh har politiken varit en stor del av livet sedan en lång tid tillbaka. Hon började sin politiska karriär i Moderaterna för 32 år sedan, men bestämde sig efter en tuff period i partiet för att gå över till Vetlanda Framåtanda sommaren 2022.

När Carina inte håller på med politik umgås hon gärna med sin stora familj, är ute och upplever naturen och pysslar i hus och trädgård. Hon berättar att sedan hon började med politik har hon haft svårt att hinna med något annat än politik på fritiden.

- Jag hade mina fyra barn, jobbade sju dagar i veckan på gården och på min fritid åkte jag i väg och jobbade med politik. Så politiken blev min fritid. Mina grannar i byn skojade alltid med mig och sa att jag alltid satt och läste politiska handlingar när jag var ledig, berättar Carina och skrattar.

Carina flyttade till Vetlanda för 13 år sedan. Innan dess bodde hon i Bredaryd, där hon drev ett lantbruksföretag inom familjen. Det var tack vare sitt företagande som hon började intressera sig för politik – särskilt näringslivsfrågor och skattepolitik, som än i dag är frågor som hon brinner lite extra för. Hon tycker att det är viktigt att politiker skaffar sig egna erfarenheter och att det är erfarenheterna som blir grunden i deras beslut.

- Det är så lätt att bara klubba utan att förstå hur det blir i verkligheten. Jag bjöd bland annat ner ledamöterna i jordbruksdepartementet till min verksamhet för att visa dem resultatet av det de beslutar om, berättar hon.

Att besöka olika verksamheter för att skaffa sig egna erfarenheter och förståelse för beslutens resultat är något som Carina har prioriterat under sin tid som politiker. Hon har varit ute på många arbetsplatser i kommunens verksamheter på vad hon kallar för sina praktikdagar.

- Mina praktikdagar är jätteviktiga för mig. Jag får lära känna dem som jobbar i kommunen och kan skapa den bild jag behöver för att kunna ta mina beslut. Så länge jag håller på med politiken kommer jag fortsätta med mina praktikdagar, dem släpper jag aldrig, säger hon.

Carina har haft många olika politiska roller och uppdrag, bland annat vård- och omsorgsnämndens ordförande och kommunstyrelsens vice ordförande. Nu har hon uppdraget som ordförande i kommunfullmäktige. Hon berättar att hon alltid har drivits av att utmana sig själv och att det är därför hon tackade ja till rollen – det är en ny erfarenhet och en ny position som hon inte har haft innan.

- Jag känner en stor ära i att få representera kommunens högsta organ och det är med stor ödmjukhet som jag går in i uppdraget, avslutar Carina och ler.

Presentation av våra nya ordföranden

Det här är den sista av åtta delar ur en serie artiklar som presenterar de nya ordförandena i nämnderna, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Vetlanda kommun.