Prisjustering på måltider

Under onsdagskvällen tog kommunfullmäktige beslut om att höja priset på måltider för brukare, personal och gäster i Vetlanda kommuns verksamheter inför 2023. Det sker en prisjustering en gång om året men på grund av den osäkra situation världen befinner sig i just nu så blir justeringen något högre än normalt.

Mattallrik

– Livsmedelspriserna har ökat mer än vanligt den senaste tiden vilket gör att vi måste öka priserna i samma nivå, säger måltidschef Lena Ottosson.

Från 1 september 2022 höjdes priserna på livsmedelsavtalet med i genomsnitt 9,5 procent. De nya måltidspriserna är beräknade utifrån en procentuell höjning av råvaror och personalkostnad.

För till exempel en person som bor på ett äldreboende höjs priserna på frukost från 32 till 34 kronor, middagar 68 till 72 kronor och kvällsmål 37 till 39 kronor.

– Det är alltid tråkigt att vi ska behöva höja priset men vi måste följa med när kostnaderna ökar. Min känsla är ändå inte vi har räknat högt utan snarare att vi håller igen, menar Lena.

Måltidsservice tillagar och serverar måltider till barn, elever och äldre inom Vetlanda kommuns olika verksamheter enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Den främsta uppgiften inom förskola och skola är att tillaga näringsriktiga måltider med stor variation som gör att barn och elever kan lära sig att äta en varierad kost. Måltiderna inom vård och omsorg utgår efter en kvartalsmeny som anpassas i stor utsträckning efter individen.

Poddavsnittet Insyn: Matpriserna stiger

Den 29 september gästade måltidschef Lena Ottosson och områdeschef kost Fredrik Persson podcasten Insyn. De pratade om prishöjningen på mat och vad som händer i en verksamhet som lagar 5400 måltider om dagen. De pratar även om hur mycket mat som slängs varje år och vad som händer med överbliven mat. Vill du ha ytterligare bakgrund till prishöjningen, lyssna på avsnittet.