Stöd och hjälp under semester och sommar­lov

Om du lider av ångest eller känner dig ensam. Om du lever i ett hushåll med våld och missbruk. Eller om du bara behöver någon att prata med. Oavsett så ska du ska veta att det både finns stöd och hjälp att få.

Två händer som formar ett hjärta

Det finns alltid hjälp att få om du orkar att be om det.

Semester och sommarlov kan vara det bästa som händer på hela året. Familjen kanske hyr en stuga någonstans vid en avlägsen sjö eller packar husvagnen full för att bo på camping. Men det kan också vara en tid full av rädsla, ensamhet och ångest. Vissa kanske inte har några nära och kära att umgås med. För barn som lever i familjer där missbruk, psykisk ohälsa och våld är en del av vardagen kan sommarlovet vara en fruktansvärd tid. Rent av livsfarlig.

Det svåraste men också det viktigaste steget i att få hjälp är att be om den. Behöver du hjälp eller stöd, ta kontakt. Nedan hittar du länkar till listor med organisationer inom olika specialområden. Ta kontakt med dem om du vet vad du vill ha hjälp med.

Du kanske inte alls vet var du ska vända dig eller mest bara behöver någon att prata med. Det är såklart helt okej. I länkarna finns kontaktuppgifter till organisationer som lyssnar och hjälper dig vidare till rätt person om det behövs.

Be om hjälp

Om du tror att du behöver hjälp, hör av dig till någon. Be hellre om hjälp en gång för mycket än en gång för lite. Det finns alltid någon som kan lyssna.

• Du kan kontakta elevhälsan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral.
  • Du ska söka hjälp direkt om du har så stark ångest att du har svårt att stå ut. Du kan till exempel kontakta en psykiatrisk akutmottagning.
  • Du ska ringa 112 om du har tankar på självmord eller på att skada dig själv.
  • Du kan alltid ringa 1177 och få sjukvårdsrådgivning och råd om var du kan få hjälp.

Du som är över 18 år och har behov av stöd, hjälp eller vill ställa frågor om missbruk eller beroende är välkommen att kontakta öppenvården i Vetlanda. Mejla öppen­vården i Vetlanda. Du kan vara anonym.

Stöd för föräldrar

Råd- och stödsamtal för föräldrar Länk till annan webbplats.

Har du upplevt en jobbig händelse, situation eller ett problem i föräldra­skapet eller med barnen? Vetlanda kommun erbjuder samtal med information, stöd och råd för föräldrar och barn.

COPE – gratis föräldrarprogram Länk till annan webbplats.

Ett föräldraprogram för dig som vill förbättra din relation till ditt barn. I programmet får du olika redskap för att kunna stödja ditt barns utveckling och hantera typiska vardags­problem och konflikt­situationer.

Externa länkar

UMO – stöd om du mår dåligt Länk till annan webbplats.

Här hittar du ställen du kan kontakta om du behöver stöd eller bara vill prata med någon. Du kan oftast vara anonym. En del har öppet dygnet runt, andra några timmar i veckan.

1177 – råd och stöd Länk till annan webbplats.

Här finns en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver tillfälligt stöd. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är, om du inte vill.