En vecka med fokus på klimatet

Den 18 till den 24 oktober är det dags för klimatveckan i hela länet, som i år har temat mat och klimat. I Vetlanda kan du delta i flera aktiviteter och få tips på hur du minskar ditt klimatavtryck. Går du i skolan i Vetlanda har du dessutom chans att äta klimatsmart mat under hela veckan.

Magnus Johansson på torget,

Energi- och klimatrådgivare Magnus Johansson menar att det är viktigt att vi alla gör vad vi kan för att rädda klimatet.

Veckan arrangeras av Klimatrådet sedan år 2014 och syftet är att bidra till att nå länets gemensamma mål om att minska utsläppet av växthusgaser. Klimatveckan präglas av aktiviteter som ger ökad medvetenhet och kunskap om fördelarna med ett aktivt klimatarbete.

– Efter sommarens nyheter om bränder och översvämningar kan vi tydligt se att klimatet håller på att utvecklas i en riktning som vi behöver bromsa. Nu är det viktigare än någonsin att engagera sig i klimatet, säger energi- och klimatrådgivare Magnus Johansson.

Flera digitala föreläsningar

Under veckan är det fullt av aktiviteter i Vetlanda, bland annat står Länstrafiken på torget den 19 oktober och visar en av sina biogasbussar.

– Du kan även få svar på dina frågor om just biogas. Även Kretslopp Sydost kommer vara på plats på torget. De berättar om hur de tar hand om vårt avfall och hur matavfallet sen blir till biogas och biogödsel som ersätter fossila bränslen, säger Magnus.

Du har även möjlighet att delta i flera digitala föreläsningar, bland annat om hur du odlar hållbart och hur du blir en klimatsmart husbyggare. Johan Litsmark från Länsförsäkringar föreläser om de utmaningar och möjligheter som svenskt skogsbruk står inför.

Klimatsmart mat

Under hela veckan serveras dessutom klimatsmart mat på alla skolor, förskolor och äldreboenden i Vetlanda kommun.

– På menyn finns bland annat morotssoppa, korvbuffé med korv från Stensåkra och klimathamburgare med hembakat bröd. Men vi försöker självklart servera klimatsmart mat under hela året, säger måltidschef Lena Ottosson.

En av de stora aktiviteterna under Klimatveckan är Klimatkonferensen som är fredagen den 22 oktober på Elmia. Under Klimatveckan delas även det årliga Klimatpriset ut.

Flera av evenemangen under klimatveckan hittar ni på vetlanda.se.