Nyfiken på matlådorna inom äldreomsorgen?

I Vetlanda kommun lagas maten inom äldreomsorgen i våra olika kök. Maträtterna görs av kockar med ambitionen att laga den från grunden. I köken planeras maten utifrån menyer som kockarna är med och sätter ihop.

I Vetlanda kommun levereras ungefär 400 matlådor varje dag.

Menyerna skapas med tanken att ge en rik variation av maträtter och smaker och innehåller såväl klassisk husmanskost som modernare maträtter. De baseras på färsk fisk och kött från bland annat vildsvin, lamm, nöt och fläsk. Råvarorna som används kommer i första hand från Sverige och i den mån det går från närområdet.

–I Vetlanda kommun levererar vi ungefär 400 matlådor varje dag. Vårt mål är att så många som möjligt ska vara nöjda och det är utmanande. Kockarna i våra kök lyssnar och försöker ta så mycket hänsyn som det är möjligt. Alla människor är olika och det är svårt att skapa något som uppskattas av alla, varje dag. En del vill att grönsakerna ska vara lätta att tugga och andra vill ha tuggmotst­ånd. Vissa föredrar mycket kryddor och vissa färre, säger måltidschef, Lena Ottosson.

Priset för en portion bestående av huvudrätt, råkostsallad och dessert med hemle­verans är 67 kronor. För att den hemle­vererade maten ska hålla kvalitén på bästa sätt packas matlådorna precis innan leveransen går iväg. Den packas oftast i flerfacks­lådor och förseglas med plast. Därefter placeras de i turordning i en isolerad väska med värmeplattor. Väskan läggs sedan i ytterligare en isolerad väska. Allt för att hålla värmen så bra som möjligt.

– Vid utkörning av mat direkt till medborgarna är förutsät­tningarna andra än vid direkts­ervering. Det kräver att det fungerar i hela kedjan. Vid leveransen, som oftast görs av hemtjänsten ska de snabbt ta ut de portioner som ska delas ut och stänga väskorna direkt för att maten ska förbli varm och behålla konsistens och näring, säger måltidschef, Lena Ottosson.