Snart är Vattenverket en fritidsgård

Det gamla vatten­verket vid Norra Esplanaden har byggts till och renoverats. Nu står byggnaden redo att ta emot Fritids­gården Zonens ungdomar i en helt ny miljö. Dessutom byter fritids­gården namn till just Vatten­verket.

Fritidsgården Vattenverket sedd från Norra Esplanaden.

Skyltarna är på plats och snart kan ungdomarna besöka den nya fritidsgården.

Fritidsgården Vattenverket sedd från Norra Esplanaden.

Skyltarna är på plats och snart kan ungdomarna besöka den nya fritidsgården.

Slutbesiktningen är avklarad och snart kan fritidsgården flytta in. Från början skulle byggnaden stå klar i slutet av juni, men ganska snart märkte man att arbetet skulle gå snabbare än väntat.

– Nu är det bara lite småjusteringar kvar som beror på leveransförseningar på grund av pandemin. Förutom det är det klart, säger byggprojektledare Mia Ritz.

Enligt Mia har projektet fungerat bra hela vägen, med en bra tidplan utan någon stress.

– Den största utmaningen har varit marken. Eftersom det är ett gammalt vattenverk har vi hittat lite gamla brunnar som inte fanns med på ritningarna, berättar hon.

Ser fram emot att flytta in

Från fritidsgårdens håll är de förväntansfulla inför vad som komma skall. Nu när slutbesiktningen är avklarad räknar de med att kunna börja flytta in inom ett par veckor.

– Vi hoppas kunna ha verksamheten igång veckan efter midsommar, men det kan också bli veckan efter det, säger Glenh Zachrisson som är fritidsgårdschef.

Med tanke på den pågående pandemin blir det ingen invigning med pompa och ståt. Åtminstone inte än.

– Vi kommer att skjuta på det och ta det lite längre fram. Tanken är att vi ska kunna göra något roligare än en pandemiinvigning, säger Glenh.

Perfekt miljö

– Utemiljön är fantastisk, konstaterar Glenh och syftar på den nya fritidsgårdens placering.

Det gamla vattenverket ligger längs Norra Esplanaden. Tvärs över gatan ligger Skolidrottsplatsen, en bit upp längs vägen finns badhuset och flera idrottshallar. Dessutom ligger både Withalaskolan, som snart inhyser centralortens alla högstadieelever, och Njudungsgymnasiet inom gångavstånd.

Glenh är också mycket nöjd med de nya lokalerna.

– Allt är byggt för att vara en fritidsgård. Allt är på en våning och det blir lätt att få en överblick. Tidigare har vi kunnat ha det väldigt bra på vintern, men här blir sommaren och hela året väldigt bra, säger han.

På den nya fritidsgården väntar massor av aktiviteter. Ungdomarna kan låna sparkcyklar, skateboards, bollar och mountainbikes. På gården anläggs en asfaltsyta för basket och innebandy. Det finns biljardbord, airhockey, bordsfotboll och utrymme för dans och tv-spel. Dessutom finns en replokal där lokala musiker kan boka in sig.

– Sen får vi inte glömma skateparken som också är på gång, de håller på att gjuta just nu, flikar Mia Ritz in.

Tillfälligt stängt vid flytten

Efter skolavslutningarna stänger fritidsgården sin verksamhet under ett par veckors tid. Då börjar flytten på allvar.

– Fram till dess går det fortfarande att boka tid på Zonen, men vi uppmanar egentligen ungdomarna att vara ute nu. När det är så här fint väder är det bättre om de åker till Östanå och njuter av värmen, avslutar Glenh.

Glenh Zachrisson och Mia Ritz utanför fritidsgården.

Fritidsgårdschef Glenh Zachrisson och byggprojektledare Mia Ritz diskuterar den nya fritidsgården.

Vattenverket från gårdsplanen.
En fräsch och ljus lokal.
Välvda pardörrar.
Kök.
Replokal.

I replokalen kan lokala musiker hyra in sig.

Gjutning av skateboardramp.

Skateboardparken börjar ta form.