Lugn helg efter knivattackerna

Fem dagar har passerat sedan sju personer blev attackerade i centrala Vetlanda. De senaste dagarna har många tankar gått till de som på något sätt drabbats, men också fokuserats på hur Vetlanda kommun och människorna som bor här ska hitta tillbaka till en trygg vardag.

Tända ljus och ett hjärta av rosor

För att bidra till extra trygghet har flera polispatruller funnits på plats i centrala Vetlanda sedan onsdagseftermiddagen. Enligt polisen har helgen som gått varit lugn. Flera Vetlandabor har varit framme och pratat med polisen och uttryckt tacksamhet för att de finns där.

Under lördagen höll representanter från Nordiska motståndsrörelsen en manifestation i Vetlanda. Enligt polisen handlade det om en grupp på sju personer som höll upp flaggor och delade ut flygblad.

– Det är en liten grupp som rört sig i anslutning till Bibliotekstorget och polisen meddelar att de haft bra kontroll på situationen, säger kommundirektör Magnus Färjhage.

Polisen meddelar också att den ökade närvaron i Vetlanda fortsätter till och med åtminstone fredagen den 12 mars.

– Vi är väldigt tacksamma för polisen som är här, de gör ett viktigt trygghetsskapande arbete.

Kommunala verksamheter

När det gäller Vetlanda kommuns verksamheter har POSOM-gruppen funnits på plats i Missionskyrkan för att ta emot personer som haft behov av att prata efter onsdagens händelser.

– Det har kommit 10 till 15 personer varje dag och en del har haft ett stort behov av stöd så vi kommer att fortsätta ha en kontakt även efter helgen, berättar Marianne Karlsson som är vård- och omsorgschef i kommunen och ansvarig för POSOM-gruppen.

Vetlanda kommuns kontaktcenter har haft öppet för möjligheten att ringa in på telefon, både för den som känt ett behov av att bara prata och för den som velat bli kopplad vidare till POSOM. Kontaktcenter är öppet varje vardag mellan klockan 8 och 17 och det är dit du kan vända dig även i fortsättningen om du vill ha hjälp att komma i kontakt med POSOM-gruppen.

Helgen som gick tog också Witalabostäder till trygghetsskapande åtgärder och såg till att ha personal på plats i sina bostadsområden i centralorten. Personalen promenerade i områdena och såg till att vara synlig, lyssna och prata. Witalabostäders vd Patrik Styrbjörn beskriver helgen som lugn, men planerar samtidigt för att göra en liknande insats den kommande helgen.

– Vi har velat kolla läget och finnas till. Det har varit en exceptionell händelse och vi har mötts av människor som velat prata, men vi har inte fått uppfattningen av någon djupare rädsla, säger han.

Händelsegruppen har avvecklats

Efter händelserna onsdagen den 3 mars aktiverade kommunen en händelsegrupp för att hantera situationen. Arbetet fokuserades på att följa upp läget för de drabbade och att se vilka åtgärder som behövdes för att kunna erbjuda stöd till kommunens invånare. Händelsegruppen har varit aktiv även under helgen, men avvecklades efter ett avslutande möte måndag morgon.

– Den akuta händelsen bedöms vara över nu, men arbetet kommer att fortsätta under en lång tid framöver. Det handlar inte bara om att hantera det som har hänt, vi måste även titta framåt och se vad vi kan göra för att det inte ska hända igen, hur vi kan jobba för att förebygga brott och hur vi kan hantera uppkomna situationer, säger Magnus Färjhage.