Åtgärder för ökad trygghet i Vetlanda

Onsdagens händelser i centrala Vetlanda har skakat om hela kommunen. Det är fullt naturligt att det finns en oro och Vetlanda kommun jobbar just nu tillsammans med flera aktörer för att öka tryggheten. Både genom samtalsstöd och med en ökad närvaro av såväl nattvandrare som polis.

Magnus Färjhage och Henrik Tvarnö pratar med två poliser.

Kommundirektör Magnus Färjhage och kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö har befunnit sig på stan delar av fredagen för att prata med kommunens invånare och polisen på plats i centralorten.

Under en livesändning på Facebook på fredagseftermiddagen inledde kommundirektör Magnus Färjhage och kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö med att fördöma det som hänt. De berättade också att Vetlanda kommun har en viktig roll i att värna om kommunens medborgare i både vardag och kris.

– Våra tankar går till alla anhöriga och offren som drabbats av det här fruktansvärda illdådet, säger Henrik Tvarnö.

Skadeläget för de drabbade

Läget för de sju personer som skadades under onsdagen är stabilt. I ett pressmeddelande strax efter lunch på fredagen meddelade regionen att fyra av personerna fått lämna sjukhuset.

– Det är mycket glädjande, konstaterar Magnus Färjhage.

Gärningsman gripen

I samband med att häktningsförhandlingarna inleddes blev det officiellt vem som gripits för dådet. Gärningsmannen är en man i 20-årsåldern, bosatt i Vetlanda kommun och med medborgarskap i Afghanistan. Han är misstänkt för sju fall av försök till mord.

Precis som många nyanlända har gärningsmannen haft kontakt med Vetlandas kommunala verksamheter. Han har gått i skolan på Njudungsgymnasiet och haft viss kontakt med socialtjänsten.

– Vi förstår att många har frågor kring honom, men vilken typ av stöd och hjälp som exempelvis socialtjänsten erbjuder enskilda personer kan vi inte berätta mer om. Det är stor sekretess inom området, berättar Magnus Färjhage.

Magnus Färjhage betonar också vikten av inte rikta hat och misstänksamhet mot människor i sin omgivning.

– Gärningsmannen är en individ och ingen annan ska behöva stå till svars för den här personens gärningar.

Trygghetsskapande åtgärder

Flera olika organisationer har extraöppet de närmaste dagarna för att alla som känner oro eller behöver någon att prata med ska kunna göra det. Kommunens POSOM-grupp finns tillgänglig i Missionskyrkan och för den som inte vill besöka kyrkor finns också möjligheten att ringa de ansvariga för att ta en kontakt. Läs mer om åtgärderna nedan.

Vetlanda kommun har också inlett arbetet med att starta upp en temagrupp mot brott. Gruppen ska ansvara för att samordna insatser som stärker trygghet och förebygger brott inom kommunen. Mer information om det arbetet kommer längre fram.

Kontaktcenter

Kommunens kontaktcenter har öppet möjligheten att ringa till kommunen om man har frågor eller behöver prata med någon. Du når kontaktcenter via telefon 0383‑971 00.

Telefontider:

• måndag till fredag, klockan 8 till 17
  • lördag och söndag, klockan 8 till 15

POSOM-gruppen

POSOM-gruppen är på plats i Missionskyrkan

• fredag klockan 10 till 20
  • lördag och söndag klockan 10 till 16

Om du inte vill besöka kyrkan kan du nå representanter på

Svenska kyrkan

Svenska kyrkan håller Vetlanda kyrka öppen för besök och tar emot med egen personal.

• fredag fram till klockan 19
  • lördag klockan 10 till 16
  • söndag klockan 11 till 13

Café Ankaret

Café Ankaret drivs av Svenska kyrkan. De har öppet i caféet och rör sig på stan för att möta människor.

• fredag fram till klockan 16
  • lördag klockan 10 till 14

Pingstkyrkan

Pingstkyrkan tar emot besökare och erbjuder sitt stöd.

• lördag klockan 10 till 14

Övriga trygghetsåtgärder

Flera andra åtgärder har tagits till för att bidra med extra trygghet under de närmaste dagarna.

• Nattvandrare
  • Kommunens nattpatrull
  • Witalabostäder med ökad närvaro i sina bostadsområden
  • Fältare och fritidsgårdar har ökat närvaron i skolan
  • Kommunens stabsgrupp fortsätter följa läget under helgen

Ökad polisnärvaro

Polisen har en ökad närvaro i centrala Vetlanda för att arbeta brottsförebyggande och trygghetsskapande. De uppmanar allmänheten att komma fram och prata, ställa frågor och lämna sina tips.