Allvarlig händelse i centrala Vetlanda

Onsdagen den 3 mars blev sju personer attackerade i centrala Vetlanda. Texten nedan uppdateras löpande.

Avspärrningsband och suddig blåljuspersonal

Uppdatering 4 mars, klockan 18.03

Under torsdagseftermiddagen höll polisen en presskonferens där det framkom att sju personer just nu vårdas på sjukhus efter onsdagens händelser. De sju personerna är män födda mellan 1945 och 1985, hemmahörande i Vetlanda kommun. Enligt rapport från regionen är läget stabilt med samtliga skadade.

Polisen är kvar i Vetlanda och jobbar för en ökad synlighet och ökad närvaro i de centrala delarna. De välkomnar allmänheten att komma fram och prata, lämna tips eller ställa frågor. Polisens arbete sker i samverkan med både Region Jönköping och Vetlanda kommun.

Gärningsmannen som gripits för attackerna är misstänkt för sju fall av försök till mord. Det handlar om en 22-årig man med afghanskt medborgarskap som är hemmahörande i Vetlanda kommun. Polisen har inte gått ut med den misstänktes identitet.

Det finns flera organisationer och platser du kan vända dig till om behöver någon att prata med. POSOM-gruppen finns tillgänglig i Missionskyrkan, torsdag till söndag, klockan 10–16. Det går också bra att ringa till kommunens kontaktcenter på telefon 038397100 varje vardag klockan 8–17.

Svenska kyrkan har öppet i Vetlanda kyrka och Café Ankaret, dit du kan vända dig om du har behov av stöd. De har öppet till klockan 19 torsdag kväll och dagtid den kommande helgen. Personalen rör sig också runt i staden för att möta människor utomhus.

Uppdatering 4 mars, klockan 12.58

Onsdagens händelser i Vetlanda har påverkat många och det är naturligt att känna oro. POSOM-gruppen kommer fortsatt att vara på plats i Missionskyrkan torsdag till söndag, klockan 10–16, för att ge stöd och finnas där för den som behöver prata med någon.

Om du undrar något eller behöver prata går det också bra att ringa till kommunens kontaktcenter på telefon 0383‑971 00.

I flera av centralortens skolor finns en utökad närvaro av vuxna som eleverna kan prata med. Vetlanda kommun vill uppmana media att inte besöka skolorna.

Under torsdagsförmiddagen höll Vetlanda kommun en presskonferens där det informerades om läget just nu och hur kommunen arbetar för att hantera den oro som finns. Under eftermiddagen ska kommundirektör Magnus Färjhage och kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö delta på Polisens presskonferens.

Region Jönköpings län har under dagen uppdaterat sin information om skadeläget för de som vårdas på sjukhus efter onsdagens händelser.

Text uppdaterad klockan 20.51

Efter att polisen haft presskonferens under onsdagskvällen framkom det att åtta personer har skadats under dagens händelser i Vetlanda. Flera har blivit vittnen till händelserna och POSOM-gruppen är aktiverad. Om du behöver prata med någon finns POSOM på plats i Missionskyrkan klockan 10–16 torsdag och fredag. Tveka inte att gå dit om du känner oro eller är i behov av stöd.

Polisen finns på plats i centrala Vetlanda för att agera brottsförebyggande och trygghetsskapande. Polisen uppmanar till kontakt för de Vetlandabor som har frågor. För mer information om händelsen, besök polisens webbplats.

Om du har information om händelsen, kontakta Polisen via telefonnummer 114 14.

Samtliga personer som skadats under dagens händelser har fått vård. För mer information om skadeläge, besök Region Jönköpings läns webbplats.

Följ händelseutvecklingen via ovan nämnda officiella kanaler där du kan få bekräftad information. Sprid inte rykten.

Under dagen har rykten börjat spridas och bland annat påstås det att en skola i centrala Vetlanda har utrymts till följd av händelserna. Detta kan dementeras. Ingen skola i Vetlanda kommun har evakuerats eller behövt evakueras på grund av dagens händelser.