Nystart när Vilan byter namn och blir seniorboende

Inför övergången till seniorboende genomgår nu Witalabostäders lägenheter på Kettilsgatan 3 och 5 en renovering. Befintliga lägenheter fräschas upp och sju nya lägenheter med uteplats ska byggas i markplan. Huset kommer också att få ett nytt namn.

Seniorboende på Kettilsgatan

Fastigheten på Kettilsgatan kommer att få ett nytt namn i samband med övergången till seniorboende.

Vilan, som byggdes 1990, består av två fyravåningshus och har de senaste åren fungerat som särskilt boende för äldre. I samband med att nya Tomas­gården tas i bruk görs Vilan om till ett senior­boende, det vill säga vanliga hyres­lägenheter för ålders­gruppen 65+.

– Det här är ett boende som vi tror att många tycker är attraktivt. Det finns hiss i huset och det är nära till både kiosk och mataffär samtidigt som man kan promenera ner till stan på en kvart, säger Patrik Styrbjörn vd på Witala­bostäder som äger fastigheten.

Nu går bolaget igenom lägenheterna genom att renovera kök och badrum och fräscha upp ytskikten, väggar har målats om och de gamla plast­mattorna bytts ut mot parkettgolv. Där utrymmet tillåter installeras tvätt­maskin och tork­tumlare. Vissa lägenheter har också fått en öppen plan­lösning mellan kök och vardagsrum. Fokus för renoveringen ligger på de befintliga lägen­heterna.

– Det känns bra att kunna renovera och fräscha upp ett befintligt hus och ge det en ny inriktning istället för att bygga helt nytt. Det ligger också i linje med Witala­bostäders strategi kring hållbarhet, säger Patrik Styrbjörn.

Patrik Styrbjörn berättar att lägenheterna renoveras när hyres­gäster byts och att renoveringen genomförs efter respektive lägenhets behov.

– Hyresgäster som bor kvar i huset kan höra av sig för underhålls­besiktning av sin lägenhet. De är också varmt välkomna att kontakta oss om de skulle vilja flytta till någon av våra nyrenoverade lägenheter.

Nya lägenheter och förvaringsytor

Totalt finns ett fyrtiotal lägenheter i huset. Sju nya lägenheter ska byggas i mark­plan där det tidigare varit matsal och samlingsytor. Plan­lösningen i markplan kommer också att göras om något för att få plats med förvarings­ytor för exempelvis elcyklar, permobiler, och rollatorer. Det blir även en gemensamhets­lokal som ska kunna hyras av hyresgästerna för exempelvis födelsedags­kalas eller andra samman­komster.

– Vi är inte helt klara över hur det ska se ut, men vi tror att det är en funktion som behöver finnas, säger Patrik Styrbjörn. Samtidigt ser vi också över möjligheterna att skapa en övernattnings­lägenhet som hyres­gästernas gäster kan hyra vid besök.

Förskolan som finns i ett av husen kommer att vara kvar liksom grupp­bostaden på andra våningen som drivs av funktions­hinder­omsorgen.

Förskolan ger namnförslag

Tanken från Witala­bostäder sida är att fastigheten i samband med att den byter form också ska byta namn.

– Vilan är så förknippat med särskilt boende och det här kommer att vara vanliga hyres­lägenheter, fast för seniorer. Jag tror att det är viktigt med en nystart. Där ska vi få hjälp av förskolan, som är en av våra hyresgäster, att ta fram idéer kring vad det kan vara, säger Patrik Styrbjörn.

Är du 65+ och intresserad av en lägenhet i det nya senior­boendet är du välkommen att registrera dig på Witala­bostäders hemsida, logga in med dina befintliga uppgifter eller kontakta Witala­bostäder. Är ni ett par måste minst en av er ha fyllt 65 år.

– Vi kommer att jobba med vår befintliga kö, men det går också bra för nya lägenhets­sökande att ställa sig i vår kö och då väljer man vilka fastigheter och bostäder som man är intresserad av, säger Patrik Styrbjörn.