Förberedelser pågår medan nya Tomasgården tar form

I mitten av mars kommer den nya delen av Tomas­gården att vara klar för inflyttning. 36 platser i särskilt boende där flera av lägenheterna har utsikt mot den nya förskolans inner­gård.

Områdeschef Bethina Knutsson

Områdeschef Bethina Knutsson har följt bygget på nära håll och ser fram emot att ta det i bruk om några månader. "Jag är otroligt nöjd med hur avdelningarna är sitter ihop, det blev till och med bättre än på ritningarna" säger hon.

Rekryteringen av personal till det nya boendet har påbörjats, framför allt är det under­sköterskor som ska anställas. Det handlar om dagtjänster, men även någon nattjänst. Utöver detta följer ett femtontal personal med från Vilan, som nu görs om till seniorboende, och Viken, som har varit en tillfällig avdelning på Bäcka­gården.

– Personalen kommer att vara schema­lagd på båda våningarna, det blir en gemensam arbets­plats där vi jobbar tillsammans över gränserna. Vi tittar också på ett samarbete med vård­college på Njudungs­gymnasiet där eleverna ska kunna vara delaktiga i verksamheten, exempelvis en efter­middag i veckan, som en del i sin utbildning, säger områdes­chef Bethina Knutsson.

Färger och temaväggar

Den nya delen har fyra avdelningar, var och en har en egen färg för att enkelt kunna skiljas åt; röd, gul, grön och blå. Gemensamhets­ytorna får egna fondväggar med exempelvis skogs- och havstema.

– Det blir enklare, inte minst för personalen, att snabbt orientera sig kring var man är och på vilken våning. Jag är otroligt nöjd med hur avdelningarna är utformade och samman­länkade, det kommer att underlätta arbetet i vardagen, säger Bethina Knutsson som själv varit delaktig i den kreativa processen med färgval och inredning.

Med vikväggar finns det också förutsättningar att använda gemensamhets­ytorna på ett mer flexibelt sätt. Exempelvis ska boendet jobba med musik enligt bunne­metoden, något som följer med från aktiveringen på Vilan. Metoden handlar om att med hjälp av enkla instrument sprida musikglädje där alla kan delta oavsett förmåga och förkunskaper.

– Vi kommer att jobba tillsammans med den nya förskolan på olika sätt och musik tänker vi kan vara ett sådant område, det känns jättekul, säger Bethina Knutsson.

Utsikt över förskolegård

Förskolan, som fått namnet Vildvinet, ligger i botten­plan och flera av lägenheterna liksom de gemensamma balkongerna har utsikt mot den fina inner­gården med sandlådor, motorikbanor, gräsytor och asfalterade gångar.

– Jag tror att många av våra hyresgäster kommer att tycka att det är roligt med lite liv och rörelse utanför fönstret, säger Bethina Knutsson.

Inne i lägenheterna börjar kök och badrum ta form med luckor, kakel och porslin, i korridorer och gemensamhets­utrymmen står ytskikten på tur. I slutet av februari är planen att hela byggnaden ska stå klar. Enligt Bethina Knutsson börjar verksamheten att flytta in i månadsskiftet februari-mars. 15 mars är det tänkt att de första brukarna ska vara på plats i sina nya lägenheter.

– Det ska bli oerhört spännande. Det är en förmån att få vara med på den här resan och starta från grunden, säger hon.