Företag nöjda med lån av upphandlare

Flera företag i kommunen har lånat en upphandlare genom ett nytt projekt som kommunens upphandlingsavdelning testat för att få fler företag att vara med och lämna anbud.

Jimmy Nilsson.

Jimmy Nilsson på Vetlanda Gjuteri valde att låna en upphandlare av kommunen för att lära sig mer om hur det går till att lägga anbud.

Upphandlingsavdelningarna i Vetlanda kommun och det kommunala bolaget Njudung Energi står bakom konceptet “Låna en upphandlare”. Projektet går ut på att företag i Vetlanda kommun kan låna en upphandlare som delar med sig av sin kunskap och visar hur det går till att lämna ett anbud.

Tanken är att företagen ska få förutsättningar att kunna delta i kommunala upphandlingar i både vår egen kommun och i andra kommuner.

Mer kunskap

Ett företag som nappade på erbjudandet var Vetlanda Gjuteri.

– Det är svårt med upphandling om man inte har grundinformationen. Vi ville skaffa oss mer kunskap, så vi valde att låna en upphandlare från kommunen. Vi vill jobba mer mot kommuner längre fram och då är det viktigt att vi vet hur processen går till, säger Vetlanda Gjuteris VD, Jimmy Nilsson.

Företaget är nöjda med mötet och känner att de nu har kunskap om hur det går till att lämna in ett anbud.

– Vi fick den informationen vi behövde och nu vet vi hur vi ska göra för att komma igång. Tyvärr har vi inte tagit vara på kunskapen än eftersom det händer väldigt mycket i företaget just nu, men vi kommer ha nytta av detta längre fram. Vi rekommenderar alla företag som vill få mer kunskap om detta att låna en upphandlare genom projektet.

Givande möte

Även Kenan Huskic, varuhuschef på Elgiganten i Vetlanda, tog hjälp av en upphandlare.

– Mötet var suveränt och jag fick en bra inblick i hur det fungerar. Vi gick igenom allt väldigt grundligt. Men jag har inte hunnit använda kunskapen än, vi väntar på att det ska komma ut något i vår kategori, säger han.

Föra en dialog

Även företaget Ekoflock/Feralco valde att låna en upphandlare av kommunen. För dem var syftet att få igång en dialog.

– Vi får många anbudsförfrågningar, cirka en i veckan, många av dem är inte utformade på ett bra sätt och kräver för mycket arbete av oss som vill lämna in ett anbud, vilket gör att vi ibland väljer att inte delta. Vi ville få igång en dialog om hur vi som tar emot förfrågan ser på det. Jag tycker att vi fick till ett väldigt bra möte, säger Ulrika Svensson på Ekoflock/Feralco.