Fortsatt närproducerat och svenskt i köken med nya avtal

Det blir mycket svenska och när­producerade livs­medel i kommunens kök även i fortsättningen. Flera av de nya livsmedels­avtalen är klara och genom att upphandlingen delats in i flera mindre varu­grupper, som färsk korv, oskalad potatis och grön­saker, har mindre leverantörer kunnat vara med och lämna anbud.

Kostchef Lena Ottosson, måltidsutvecklare Maria Sundberg och upphandlare Linnéa Thormalm.

Kostchef Lena Ottosson, måltidsutvecklare Maria Sundberg och upphandlare Linnéa Thormalm har jobbat tätt tillsammans i den nya livsmedelsupphandlingen.

Vetlanda­företaget Stensåkra chark och deli är ett av de företag som kommunen nu tecknat avtal med och som kommer att leverera färsk korv till våra kök. Andra avtal som också är klara är oskalad potatis från Axelssons i Aby och färskt kött från Charkett i Karlskrona som har svenskt kött från närområdet.

Grönsaker, frukt och ägg levereras av Nem, som finns i Hässle­holm men som har sitt lager i Jönköping där varorna packas. De flesta grönsaker kommer från Hässleholms­området men även från Jönköpings­trakten. Nem kommer också att leverera mjölk och mejeri­produkter i samarbete med Arla Jönköping, vilket innebär mjölk­produkter från närområdet.

– Det känns lite extra roligt att få jobba med produkter och företag som är från närområdet, säger kostchef Lena Ottosson.

Förenklat processen

Livsmedels­avtalen gäller oftast för en period om fyra år, det nuvarande avtalet löper ut i april nästa år och därför har nu måltidsservice tillsammans med upphandlings­avdelningen genomfört en ny upphandling. Ett uttalat mål från politiken är att fler livsmedel ska vara närproducerade vilket man alltså kunnat tillgodose genom att dela in upphandlingen i mindre varugrupper.

– Vi har också förenklat processen och gjort det lättare för mindre företag att vara med. Det har gett effekt, fler har lämnat in anbud i år vilket är väldigt positivt, säger upphandlare Linnéa Thormalm.

Färskt kött, färsk fisk, frukt och grönt, ägg, mjölk och mejeri samt oskalad potatis är varu­grupper som brutits ut och som nu kommer att levereras av företag inom en tjugomilsradie.

– Vi vet att flera av företagen för en dialog om att eventuellt samdistribuera sina varor till oss, vilket vi ser väldigt positivt på, säger Lena Ottosson.

Mer vilt

Vetlanda kommun serverar sedan flera år tillbaka svenskt kött. Vid avtals­starten 1 maj blir det Charkett i Karlskrona som står för de leveranserna. Utöver nöt, gris och lamm levererar Charkett även viltkött från närområdet, vilket är ett klimat­smart alternativ.

– Viltkött i storkök är relativt nytt för oss och något som vi ska lära oss att tillaga på bästa sätt. Vi har haft viltkött någon gång i samband med måltidens dag men nu är tanken att det ska serveras några gånger per termin inom både förskola, skola och äldreomsorg, säger måltids­utvecklare Maria Sundberg.

Grossist återstår

Kommunen köper livsmedel för totalt cirka 25 miljoner kronor per år. Förutom köken i förskolor, skolor samt inom vård och omsorg nyttjar även kommunens café­verksamheter, hemkunskapen och restaurang­skolan Gärdet avtalen.

Utöver de lokala leverantörerna ska kommunen också upphandla alla andra livsmedel som behövs i ett kök, både frysvaror, kolonial­varor och övriga färskvaror. Här tecknar vi avtal med en grossist som kommer tillhandahålla cirka 1 000 artiklar.

– Den förfrågan kommer vi att gå ut med innan jul och vi räknar med att ha ett avtal klart i god tid innan maj, säger Linnéa Thormalm.