En dag med maten i fokus

Mat på temat "Tillsammans" var det som gällde under offentliga måltidens dag den 15 oktober. På Norrgårdsskolan och Stensåkra förskola fick barnen njuta av god mat i kreativt pyntade miljöer.

Barn sitter på en filt och ska ha picknick.

På Stensåkra förskola fick barnen äta mat på filtar.

Offentliga måltidens dag har tidigare haft namnet måltidens dag men i år var det den offentliga måltiden som skulle stå i fokus.

– Vi äter väldigt många offentliga måltider i våra liv. Den offentliga måltiden har ett dåligt ryckte men vi vill visa hur bra den faktiskt är. Det har hänt mycket på några år och i dag lagas maten från grunden med väldigt bra råvaror där nästan allt är närproducerat, säger måltidschef Lena Ottosson.

Offentliga måltidens dag är ett projekt som drivs av MATtanken med syfte att sprida kunskap om mat från producent till konsument.

I Vetlanda var temat för dagen "Tillsammans". På förskolor, äldreboenden och i grundskolan upp till årskurs sex serverades picknickmat. På högstadiet och gymnasiet tog man inspiration från tv-serien Vänner och bjöd på meatball sub av ciabatta med hemlagad tomatsås, pasta, klyftpotatis, mozzarella och basilikaolja.

I Vetlanda har nästan alla kök på skolor, förskolor och äldreboenden gjort något speciellt för att uppmärksamma dagen.

“Pratat om dagen länge”

På Stensåkra förskola fick barnen slå sig ner vid bord dukade med klassiska picknickdukar i rött och vitt. Borden var även dekorerade med löv, kvistar och kottar som barnen själva hjälpt till att plocka. De äldre barnen fick äta sin mat på filtar på golvet. På en stor skärm brann en digital brasa för att skapa en mysig stämning.

Barnen hade pyntat med löv, kottar och grenar i ett fönster.

– När vi fick veta vilket tema det var tänkte vi att vi skulle laga mat som är enkel för barnen att äta, så vi bestämde oss för att laga kycklingklubbor, pizzabitar, quessadillas, morotsstavar och lite annat gott, säger Anna Borgström, kock på Stensåkra förskola.

Varje bord fick själva hämta varsin picknickkorg som maten hade packats i.

Barnen hade pyntat med grenar, kottar och löv i ett fönster.

Anna Borgström och hennes kollega Kristin Isaksson tycker båda att offentliga måltidens dag är ett bra initiativ.

– Det är roligt att göra något annorlunda och lite extra för barnen då och då. Barnen har pratat om den här dagen länge, säger Kristin Isaksson, kock på Stensåkra förskola.

Två kvinnor i kockkläder ler mot kamera.

Kristin Isaksson och Anna Borgström

Minibaguetter och pizzabullar

Även Norrgårdsskolan valde att göra något extra för att uppmärksamma offentliga måltidens dag.

– Vi funderade på vad vi själva skulle vilja äta på en picknick och vad vi tror att barnen gillar, säger Johanna Gustavsson, kock på Norrgårdsskolan.

crepes och pizzabullar.

Eleverna på Norrgårdsskolan kunde ta ifrån en välfylld buffé med fyllda crêpes, minibaguetter, pizzabullar och mycket mer.

Till frukost fick eleverna havregrynsgröt med kanelstekta äpplen och till mellanmål bjöds det på smörgås och blåbärssmoothie.

Parasoll inomhus

Personalen på Norrängen ställde upp parasoll och solstolar inomhus för att skapa känslan av en riktig picknick.

- Det är roligt att personalen på verksamheterna egagerar sig och gör saker för att lyfta måltidens dag, säger Lena Ottoson.