Ny utbildning för efterfrågad kompetens inom industrin
Med medel från Stiftelsen Seydlitz MP Bolagen är Njudungsgymnasiet på gång att skapa unika utbildningsmöjligheter för att möta framtidens behov av verktygstekniker.
Donationen från Stiftelsen Seydlitz MP Bolagen har bland annat använts till att investera i nya maskiner. Anders Svensson, lärare på Njudungsgymnasiet, visar en trådgnist som med hög precision kan skära i metall.
Verktygstekniker är en nyckelkompetens inom den moderna tillverkningsindustrin men som det idag råder brist på. I nära samverkan med näringslivet startar nu Njudungsgymnasiet en industriteknisk utbildning med fokus på 3D-teknik, produktutveckling samt både manuell och datorstyrd produktion.
– Verktygstekniker är en efterfrågad kompetens hos företagen. Genom att erbjuda en attraktiv utbildning som är anpassad efter näringslivets behov tror vi att det kan finnas ett stort intresse. Vi blir dessutom den enda gymnasieskolan i landet som utbildar verktygstekniker på gymnasial nivå, säger Mikael Lindén, rektor på teknikcollege.
Satsningen har möjliggjorts av Stiftelsen Seydlitz MP Bolagen som gått in med drygt 4,9 miljoner kronor. Pengarna har bland annat använts för att investera i maskiner och för att kompetensutveckla personalen.
– Vi har kunnat anställa ytterligare en lärare vilket gjort att vi haft möjlighet att skicka iväg befintlig personal på utbildning i bland annat cad-teknik, säger Mikael Lindén.
Samverkan med företagen
Tidigare har teknikcollege beviljats medel till en förstudie som gjordes under 2018 för att kartlägga hur företagen använder sig av verktygstekniker i sin produktion. Studien har legat till grund för utvecklingen av utbildningen där näringslivet fortsatt spelar en nyckelroll.
– Vi har idag tio samverkansföretag som har undertecknat en avsiktsförklaring vilket innebär att man exempelvis kommer bedriva undervisning på företagen, ta emot elever för praktik och APL (Arbetsplatsförlagd utbildning), erbjuda feriearbete och så vidare, säger Mikael Lindén.
Det finns tre olika vägar för den som vill utbilda sig till verktygstekniker på Njudungsgymnasiet. Framför allt handlar det om teknikprogrammet och inriktningen mot produktionsteknik och utökas med ett valbart fjärde år, efter avslutad utbildning kan eleven titulera sig gymnasieingenjör. Det finns också möjlighet att studera verktygsteknik på det industritekniska programmets metallinriktning. Även Vetlanda lärcentrum kommer att ha verktygsteknik som en möjlighet på sin industritekniska utbildning.
– Vi kommer att dimensionera antalet platser efter företagens möjligheter att ta emot praktikanter, i nuläget handlar det om tio platser. Om vi får en tillräckligt stor bank av företag innebär det också att vi kommer kunna garantera att ett visst antal av våra elever får anställning efter genomförd utbildning, säger Torbjörn Ahnell, lärare och projektledare.
Nytt utbildningscentrum
Även tekniska högskolan i Jönköping är involverad i utbildningen och förhoppningen är att genom samverkan driva teknikutvecklingen inom området verktygskonstruktion framåt i regionen och visa på möjligheterna inom den moderna tillverkningsindustrin.
– Jag tror att detta kan sätta Vetlanda på kartan och skapa ett centrum för utbildning inom verktygsteknik. Det är med glädje vi skänker de här slantarna för att det ska kunna bli verklighet. Jag är mycket nöjd med det jag sett idag, säger Mats Landén styrelseordförande i Stiftelsen Seydlitz MP Bolagen som var en av de som deltog när Njudungsgymnasiet på tisdagen bjöd in till en presentation av utbildningen och maskinerna.
Kommentarer