Stabil position för Vetlandas näringsliv i ny ranking
Vetlanda kommun ligger ganska stabilt när det gäller företagsklimatet. Svenskt näringsliv årliga mätning visar att vi tappat tre placeringar på listan sedan förra året.
%20(2)%20Magnus%20F%C3%A4rjhage%20och%20Magnus%20Claesson%20985A3726.jpg)
Magnus Färjhage och Magnus Claesson menar att rankingen visar på vikten av att vara lyhörd och fånga upp signaler från näringslivet.
Varje år mäter organisationen Svenskt näringsliv företagens upplevelse av företagsklimatet i den kommun de är verksamma i. I undersökningen får mer än 60 000 företag svara på frågor och ge betyg på en rad områden som påverkar deras vardag.
Frågorna som ställs i undersökningen är bland annat hur lätt det är att ta sig till kommunen med bil, buss eller tåg, hur dialogen fungerar mellan företagen och kommunens beslutsfattare och tillgången på arbetskraft.
"Måste vara lyhörda"
Förra året hamnade Vetlanda kommun på plats 113 i rankingen. I år ligger vi på plats 116 av 290 kommuner.
– Vi har ett bra arbetssätt i dag där det praktiska näringslivsarbetet utförs av Nuvab på uppdrag av kommunen. Men vi måste vara lyhörda och fånga in om det är något i vårt arbetssätt som behöver justeras. Det är också viktigt att alla kommunala verksamheter engagerar sig i näringslivsfrågorna, säger kommundirektör Magnus Färjhage.
Nuvab, som står för Näringslivsutveckling i Vetlanda AB, är Vetlanda kommuns resurs mot näringslivet med uppdrag att stärka, stötta och utveckla för att företag och verksamheter ska kunna växa både lokalt och regionalt. Nuvab ägs gemensamt av kommunen och medlemsföretagen. Magnus Färjhage menar att många är nöjda med Nuvabs insatser men att man kanske inte alltid kopplar ihop verksamheten med kommunen.
– Vår uppfattning är att många missar att Nuvab utför näringslivsarbete för Vetlanda kommuns räkning och att det kan vara en anledning till att vi fått sämre ranking, säger kommundirektör Magnus Färjhage.
Magnus Claesson, verksamhetschef på Nuvab, upplever att samverkan mellan verksamheterna i näringslivet ökar vilket har en positiv effekt på företagsklimatet.
– Vi behöver fortsätta att skapa mötesplatser och nätverk för att ge ytterligare skjuts i den utvecklingen. Vi behöver också bli bättre på att stimulera innovation som är en nyckel i att möta konkurrensen i en allt mer globaliserad värld, säger han.
Bra service
Resultatet visar att företagarna gett ett bra betyg till kommunens service och bemötande, även omdömet kring mobilnät och bredband pekar uppåt. Det som drar ner resultat är kommunikationerna till och från Vetlanda. Där hamnar vi på plats 231 av 290, även om vi klättrar uppåt med drygt 20 placeringar sedan förra året.
– Möjligheterna för arbets- och studiependlingen måste utvecklas, detta behövs för att klara det framtida kompetensförsörjningsbehovet. Det måste bli lättare att ta sig till och från Vetlanda, säger Magnus Claesson.
Resultatet visar också att företagarna önskar en bättre dialog med och mer information från kommunens sida.
– Det är något som vi måste bli betydligt bättre på, det gäller alla som har kontakt med våra företag, säger Magnus Claesson.
Kommunalrådet Henrik Tvarnö (S) menar att rankingen är ett bra sätt att tempen på företagsklimatet.
– Vi har ett otroligt rikt och utvecklat näringsliv, men vi måste ta till oss av detta och se hur vi kan jobba för att bli ännu bättre på att möta det, säger han.
Det samlade resultatet visar att företagsklimatet i hela landet har försämrats sedan förra året.
Kommentarer