Nya Zonen börjar ta form

Snart är Zonen en pånyttfödd fritidsgård i nya lokaler. Vid det gamla vattenverket påbörjades idag väggresningen av en ny huskropp. Tanken är att fritidsgården ska kunna flytta in till sommaren 2021.

Glenh Zachrisson står framför det som ska bli en ny huskropp vid det gamla vattenverket.

Zonens fritidsgårdschef Glenh Zachrisson ser fram emot juni 2021.

I det gamla vattenverkets nya huskropp ska det finnas utrymme för TV- och datorspel, en öppen replokal som går att boka med tagg, förråd, fläktrum och sist men inte minst en stor öppen sal.

– Vi kommer inreda på ett sätt så att det lätt går att flytta undan om vi till exempel vill ha en dansuppvisning eller något sådant, säger Glenh Zachrisson som är fritidsgårdschef.

Planen är att fritidsgården ska få tillgång till sina nya lokaler i juni 2021.

– Men när man tittar här så ser det ju lovande ut, konstaterar Glenh.

I anslutning till de nya lokalerna finns en efterlängtad utomhusmiljö och närhet till såväl skolor som badhus och idrottshallar. Och på gården ska bland annat en basketplan få plats.

– Vi har ju i stort sett inte haft någon utemiljö alls tidigare, men nu får vi närhet till allt det här och kanske kan dela upp oss så att någon av oss går iväg till en idrottshall med ett gäng medan någon annan är kvar på fritidsgården, det finns ju helt andra möjligheter.

En gammal byggnad förnyas

När allting är klart ska Zonen flytta från sina nuvarande lokaler i Folkets hus till det gamla vattenverket vid Norra Esplanaden. Det gamla vattenverket byggdes så tidigt som 1920, men har byggts till vid två tillfällen; på 1960- och 80-talet.

Hundra år efter att den första delen blev klar är det nu alltså dags för en tredje utbyggnad.

– Det kommer att vara tegelfasad med handslagen tegel på den nya byggnaden för att allting ska hållas i samma stil så gott det går, säger Mia Ritz som är byggprojektledare.

För att ytterligare hålla sig till den klassiska stilen har de nya fönstren samma form som på de äldre delarna av huset och taket är ett så kallat ryggåstak.

I de äldre delarna av byggnaden ska fritidsgården ha kontor, kök och plats för både biljard- och bordtennisbord. Men först ska det renoveras, och det sker först när den nya byggnaden börjar bli färdig.

– När allting är klart för att börja med det invändiga arbetet så går vi byggnaden igenom, berättar Kenneth Karlsson på Byggnads AB Axel Andersson & Son, som är generalentreprenör.