Retrovibbar när elever serveras tidstypisk skolmat

Fläsk­pannkaka, fiskbullar och fransk dragonfisk, varje årtionde har sina speciella maträtter. Under 2020 har måltids­service haft tema­dagar en gång i månaden med skolmat typisk för 1930- till 2010-talet.

Måltidsservices personal i Tomaslundsskolans matsal

Vivi-Anne, Nina, Mikaela, Kerstin och Susanne som jobbar i köket på Tomaslundsskolan har gått in helhjärtat för temadagarna. "Vi tycker att det är jättekul och barnen uppskattar det" säger de.

Vetlandas hundraårs­firande kom av sig i och med corona­pandemin, men på vissa håll har jubileet ändå kunnat uppmärksammas. Ett sådant exempel är skolornas restauranger där måltids­service en gång i månaden haft tema­dag och serverat måltider typiska för sitt årtionde.

I några kök har personalen gått all in och klätt sig i tids­typiska kläder. Tomaslunds­skolan är ett lysande exempel på detta. På onsdagen serverade personalen chili con carne iklädda färg­glada 80-talsoutfits till tonerna av bland annat Carola och Herreys.

– Jag älskar detta! Vi tycker att det är roligt och det är väldigt uppskattat bland barnen, säger Nina Karlsson som tillsammans med kollegorna planerat noga inför varje tillfälle.

Till 1960-talsdagen lånade gänget skolans sysal för att knåpa ihop röda, små­prickiga kjolar och när tema­dagarna drog igång med 1930-tal var det sjaletter i håret och surdegsbak.

– Det gör ganska mycket för sammanhållningen att få göra något sådant här ihop. Det ger glädje på jobbet, säger Nina.

Klassiska rätter

– Skolmaten har funnits i varierande former i hundra år, vi tyckte att det kunde vara kul att lyfta det på det här sättet. Vi gjorde en del research om skol­matens historia och spånade tillsammans, säger kostchef Lena Ottosson.

Menyn sträcker sig från 1930-talet fram till 2010-talet och speglar vilka förhållningssätt och trender som funnits runt mat genom årtiondena.

– Många rätter har ju hängt med länge. Spaghetti och köttfärssås är en sådan rätt som var vanlig redan på 1960-talet och som står starkt än idag. Köttbullar, fläsk­pannkaka och rotmos är andra klassiker samtidigt som det tillkommit moderna inslag med inspiration från andra kulturer som wok och falafel, säger Lena Ottosson.

Från 1930-tal serverades ärtsoppa med fläsk, 1960-talet symboliserades av kalvkött med dillsås och nu är det 1980-talets tur med chili con carne. Senare i år väntar bland annat thaiwok för 00-talet medan skolmats­klassikern köttfärssås och spaghetti representerar 2010-talet.

– Vi var lite oroliga för hur fisk­bullarna skulle tas emot när det var 1950-talsmat, men det gick över förväntan. Vi valde att servera dem stekta så det blev nästan som fiskburgare och det brukar vara populärt, säger Lena Ottosson.

Århundradets meny

1930-tal Ärtsoppa med fläsk
1940-tal Fläskpannkaka med morotsstrimlor och lingonsylt
1950-tal Stekta fiskbullar med potatis
1960-tal Kalvkött med dillsås, potatis och tomat
1970-tal Korv stroganoff med ris och råkostsallad
1980-tal Chili con carne
1990-tal Fransk dragonfisk
2000-tal Thaikycklingwok med nudlar och sweetchilidressing
2010-tal Köttfärssås med spaghetti

Temadagarna infaller den tredje onsdagen varje månad med undantag för september då dagen är flyttad till andra onsdagen på grund av lovdag.