Amanda gör samhällsnyttig insats

Varje år kan ungdomar söka sommarpryo i Vetlanda kommun. De ungdomar som får praktik gör denna i någon av kommunens verksamheter, men så blev det inte i år. I år blev sommarpryo istället en samhällsviktig insats. Vi har pratat med några av ungdomarna för att se hur det går.

Amanda gör samhällsnyttig insats

Amanda Fischer skulle ha gjort sin sommarpryo på Bäckagården, men när det inte gick valde hon att göra en samhällsnyttig insats, att hjälpa sin mormor och morfar att måla om deras garage.

En av ungdomarna som sökte sommarpryo i kommunen var Amanda Fischer. Hon skulle ha jobbat på Bäckagården i sommar och blev ganska besviken när hon fick veta att det inte skulle bli av, på grund av corona.

– Då kom jag med förslaget att hon kunde hjälpa oss att måla om vårt garage. Vi har nyligen bytt ut alla brädor, så garaget behöver färg. Amandas morfar fick en stroke tidigare i år och klarar inte av att göra det, berättar Amandas mormor Anita Bengtsson.

Amanda nappade på förslaget och är på plats hos sin mormor och morfar fyra timmar om dagen.

– Det går bra, vi har en del kvar att göra, men det är väldigt roligt, säger hon.

Anita tycker att det är bra att ungdomarna har något att göra i sommar.

– Sen är det roligt att få jobba tillsammans med mitt barnbarn. Detta gör ju också att vi ses lite oftare än vi brukar, säger hon.

Förutom att hjälpa sin mormor och morfar har Amanda också varit ute och plockat skräp.

– Sen går jag med min väns hund två gånger i veckan. Farmor och farfar fick också lite hjälp med att måla ett skjul. Det känns bra att kunna hjälpa till och snart har jag gjort mina timmar, säger hon.

Hjälp till föreningar

Flera av föreningarna i kommunen har fått hjälp av ungdomar i sommar. Vetlanda golfklubb fick extra förstärkning av Lucas Fernqvist i två veckor.

– Det har fungerat jättebra. Det finns alltid väldigt mycket att göra här, så det är uppskattat när vi kan få lite hjälp. Eftersom han är under 18 år så kunde han inte göra allt, utan vi har fått ge honom lite enklare uppgifter som att trimma gräs och kratta bunkrar, säger Daniel Hildorsson som är banchef på Vetlanda golfklubb.

Lucas, som redan är klar med sin sommarpryo, tyckte att det var kul att hjälpa till på golfklubben eftersom han spelar mycket golf på fritiden.

– Jag trivdes väldigt bra och jag kommer söka sommarjobb hos golfklubben nästa år, säger han.

Maja Klerelid gör sin samhällsnyttiga insats på Erikshjälpen.

– Tanken från början var att jag skulle hjälpa min farmor att flytta och plocka skräp men sen kunde jag vara på Erikshjälpen istället och det är jätteroligt, säger hon.

Under sin första vecka fick hon bland annat sätta priser på varor, städa och hjälpa till i butiken. Sin andra vecka gör hon senare i sommar.