Nytt förskolekök först ut att serva äldreboende

Ett nytt kök med kapacitet för att laga 250 portioner kommer att serva både barn och äldre på nya Tomasgården. Med ny utrustning skapas samtidigt nya möjligheter att arbeta med förberedelser på ett bättre sätt.

Personal besöker bygget av nya Tomasgården

Nyligen besökte måltidsservice personal bygget av nya Tomasgården för att ta en närmare titt på de ytor där köket ska ligga.

Köket ska ligga i samma del av byggnaden som förskolan och därifrån levereras maten ut till avdelningarna på äldre­boendet Tomas­gården precis som idag. Förskole­barnen får sin mat genom bufféservering där de tar själva med pedagogernas hjälp.

– Bufféservering är jättebra eftersom då har köket ansvaret för maten ända fram till att barnen äter den. När vi jobbar med avdelnings­kök så levereras maten till barnen i värmevagnar och pedagoger serverar allt. Nu får rätt profession syssla med rätt saker samtidigt som matsvinnet minskar när alla äter på samma ställe, säger kostchef Lena Ottosson.

Det befintliga köket som finns på Tomas­gården avvecklas och lokalerna ska byggas om och användas av vård och omsorg.

– Det här blir det första förskole­köket som hanterar måltider till ett äldreboende, det finns sedan tidigare äldreboende­kök som tillagar måltider till förskolan, säger Lena Ottosson.

Var sin meny

Anledningen till att det byggs ett nytt kök är att det nuvarande blir för litet och är väldigt slitet. Att bygga om det befintliga köket hade blivit både krångligt och kostsamt. Nu får personalen en arbets­miljö som är optimalt anpassad efter behoven.

I nya kök skapas det möjligheter för kockarna att tillaga måltider på ett mer modernt och effektivt sätt. Bland annat skapar separat ventilation och ström­försörjning möjligheten att tillaga mat nattetid.

Förskolan och äldreboendet kommer att ha var sin meny. Men vissa dagar kan det serveras samma maträtt till båda verksam­heterna.

Idag kan pensionärer äta lunch på Tomas­gården vilket egentligen är en verksamhet som ligger utanför kommunens uppdrag. På nya Tomas­gården har vi ändå valt att ha kvar möjligheten, eftersom det är uppskattat. Det blir dock i mindre i omfattning än tidigare.

– Det kommer att finnas en matsal i anslutning till förskolan med plats för lunch­gäster, säger Lena Ottosson.

Leka och lära med mat

På förskolan kommer det också finnas ett pedagogiskt kök där måltids­service och förskolans pedagoger kan samverka. Det finns idag två utbildade måltids­pedagoger i kommunen, en kock och en pedagog som handleder sina kollegor i hur man jobbar med måltidspedagogik.

– Måltidspedagogik handlar om att lära med hjälp av maten och måltiden. Bland annat kan barnen få lära sig att följa ett recept, testa olika smaker, räkna med hjälp av frukt och grönsaker och matens väg från jord till bord genom att odla. Det går att göra hur mycket som helst. Det är ett bra sätt att väcka barnens intresse för mat och lägga grunden för goda kostvanor, säger Lena Ottosson.