Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Ta det lugnt med alkoholen och håll avstånd

Sommaren närmar sig och med det också skolavslutningar och student. På grund av coronaviruset kommer sommaren inte bli som den brukar. I vanliga fall innebär skolavslutning och student fler fester och en större risk för att unga ska dricka alkohol. I år kan festandet även innebära risk för smittspridning.

Ta det lugnt med alkohol och håll avstånd

Nu närmar sig sommar och student, vilket ofta innebär fler fester och mer alkohol. Morgan Miledal, på Höglandets räddningstjänstförbund, uppmanar alla föräldrar att prata med sina tonåringar om riskerna med alkohol.

– Vi vill informera föräldrarna om riskerna med att dricka alkohol i ung ålder. Genom att minska drickandet kan vi också minska alkoholskadorna. Särskilt utsatta för alkoholens skadeverkningar är ju ungdomar, för att hjärnan inte är färdigutvecklad i så unga år. Vi vet att det är fler fester på sommaren och med det också mer alkohol. I år innebär festande också risk för smittspridning, säger Morgan Miledal, folkhälsosamordnare på Höglandets räddningstjänstförbund.

Ett vanligt påstående är att de föräldrar som köper ut alkohol till sina ungdomar vet vad de dricker och att de inte vänder sig till andra för att köpa alkohol.

– Detta är inte sant. Undersökningar visar att ungdomar från familjer med ett liberalt och tillåtande förhållningssätt till alkohol dricker mer. Undersökningar visar på att de flesta minderåriga skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte får tag i det från någon de känner, säger Morgan Miledal.

Nej till alkohol

De senaste åren har länsstyrelsen sett att fler ungdomar börjar dricka senare, mindre och alltmer sällan. Många tackar helt nej till alkohol. Det här innebär också att färre ungdomar råkar ut för problem kopplade till alkohol. För att denna trend ska hålla i sig krävs det att föräldrar till minderåriga sätter gränser.

– Utvecklingen har nog till stor del skett för att föräldrarna engagerar sig och sätter tydliga gränser. Då visar man sina barn att det som minderårig inte är okej att dricka alkohol och det hoppas vi att de fortsätter med, säger Morgan Miledal.

Till de föräldrar som oroar sig för att deras ungdomar dricker alkohol har Morgan Miledal flera tips.

– En nära relation till din tonåring skapar bättre förutsättningar för ett bra samtal. Prata med din tonåring, var nyfiken och visa intresse. Var också noga med att sätta gränser och visa att det inte är okej för minderåriga att dricka. Genom samtal med dina barn kommer de förhoppningsvis vara mer återhållsamma när det kommer till alkohol, säger han.

Fester innebär också att många människor samlas på samma plats. För att undvika smittspridning av coronaviruset uppmanar Morgan Miledal tonårsföräldrar att informera sina barn om att hålla avstånd till varandra.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    500