Gå till kartan.vetlanda.se
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Historiskt sagomöte på Kvarnens förskola

Ett äventyr med älvor, troll och häxor har för den här gången nått sitt slut. De små sagohjältarna på förskolan Kvarnen i Vetlanda fick därför dagen till ära finbesök av kul-chefen Greve Jonsson från sagolandet Vitalia och Vetlandas kul(tur)chef Stewe Jonsson.

Kulchef Greve Jonsson och kulturchef Stewe Jonsson besöker Kvarnens förskola

Kulturchef Stewe Jonsson och kulchef Greve Jonsson besöker Kvarnens förskola i Vetlanda.

Det var en gång… För 100 år sedan kom det sig så att invånarna i det lilla sagolandet Vitalia inte riktigt kom överens. De utsåg då Greve Jonsson till kulchef och återigen infann sig frid och fröjd bland den udda befolkningen. Fram tills nu… Det hade återigen börjat knorra av missnöje i det lilla magiska landet. Då vände sig sagofén Miranda till barnen på Kvarnens förskola och frågade om de ville hjälpa till att ställa allt tillrätta. Det ville de gärna och resan fram till idag tog sin början.

– Det här är femtonde året som vi har ett äventyr. Det brukar starta i augusti och avslutas till sommaren. Det är olika varelser i sagovärlden som ställer till det och när det händer brukar någon person kalla på oss. Den här gången var det Greve Jonsson, säger Anna Sjölin som är förskollärare och utbildad äventyrspedagog på Kvarnens förskola.

– Det är ett fantastiskt sätt att få barnen engagerade, fortsätter kollegan Märit Johansson. Vi får in hela läroplanen med språk, matte, natur, teknik och motorik på ett roligt sätt. Samtidigt är det väldigt sammansvetsande för gruppen, det blir en stark vi-känsla och barnen känner stolthet över vad de åstadkommit.

Tidigare år har barnen träffat allt från vikingar till indianer och har även fått ge sig ut på havets böljande vatten med regalskeppet Wasa. Att det i år var häxor, troll och annat oknytt i landet Vitalia som fick hjälp av sagohjältarna visade sig vara en otroligt sammanträffande.

– Vi tyckte det var lite festligt att både Vitalia och Vetlanda firar hundra år och att namnet på de här herrarna var så lika. De såg nöjda ut efter mötet både greven och Stewen tycker jag, så det föll väl ut, skrattar Anna Sjölin.

Snipp, snapp, snut och så var sagan slut.

– Nu börjar vi planera inför nästa års äventyr, avslutar Märit Johansson med ett leende.

Vill du veta mer om hur Kvarnens förskola arbetar med äventyrspedagogik, kika in här.