Stadshuset får nya skyltfönster

Som de flesta säkert har noterat så pågår ett arbete med att byta ut stadshusets skyltfönster. Anledningen till att de byts ut är för att skadliga ämnen finns i fogarna. De gamla fönsterna sattes in för över 50 år sedan, i samband med att stadshuset byggdes. Krister Löfgren var en av dem som arbetade med att få dem på plats.

Stadshusets skyltfönster byts ut.

Nu byts alla skyltfönster i stadshuset ut. Krister Löfgren var med när stadshuset byggdes för mer än 50 år sedan och han var en av dem som var med och monterade de gamla fönsterna.

Projektet med att byta ut stadshusets fönster påbörjades 2018, hittills har närmare 700 fönster bytts ut. Nu är det dags för skyltfönstren.

Stadshuset invigdes år 1970 och sedan dess har samma fönster prytt byggnaden. Att byta fönstren har varit nödvändigt, av flera olika anledningar. I fogarna innanför fönstrets karmar har pcb hittats. Det är ett skadligt ämne, både för miljön och oss människor och kan bland annat framkalla cancer.

– Vi får helt enkelt lida för gamla synder. För 50 år sedan visste man ju inte att det var farligt. Vi har även sanerat fogar i KF-salen och runt innerdörrar i trapphuset och en del övriga fogar, säger byggprojektledare Mats Andersson.

Nu ska 59 skyltfönster bytas ut, alltså nästan alla skyltfönster i stadshuset. En del av dem byttes under förra året.

– Över alla skyltfönster kommer en eternitskiva som innehåller asbest och liggande spjälor att demonteras för att ersättas av plywood och slät plåt, säger Mats Andersson.

Slutnotan för arbetet hamnar på cirka 2 miljoner kronor. Arbetet ska vara klart i juni.

– Vi hoppas att de nya fönsterna ska kunna sitta kvar i väldigt många år, det räknar vi med, säger Mats Andersson.

Krister Löfgren, var en av dem som var med och monterade fönsterna när stadshuset först byggdes.

– Jag var bara 19 år gammal då och hade jobbat med fönstermontering i några år innan jag fick uppdraget att montera fönster i stadshuset, säger han.

Inte samma säkerhet

På den tiden var det inte alls samma säkerhet vid byggen som det är nu.

– Det var inte alls samma säkerhet på den tiden, längst upp på byggnaden fanns inte ens någon byggnadsställning. När vi skulle montera fönster kunde vi göra det inifrån byggnaden men när vi skulle montera täckplåt på utsidan fick jag sitta i en liten trälåda som hissades upp med en lyftkran. Men jag var aldrig rädd, trots att jag var så högt upp i en låda av trä, berättar Krister Löfgren.

Han har många minnen från den tiden och något som han minns väldigt väl är den historiska händelse som han bevittnade där uppe, från trälådan.

– Det var den 3 september 1967 och jag var på plats och arbetade med att montera fönster. I rondellen nedanför mig fanns två bilar som dirigerades av flera poliser, in i höger körfält. Det var den dagen som Sverige fick högertrafik. Det var lite häftigt att se det uppifrån, säger han.

För att arbetsdagarna skulle gå lite fortare lyssnade de på radio under tiden de jobbade.

– Då vet jag att de rapporterade mycket från sexdagarskriget som pågick i Israel, berättar han.

Krister Löfgren tycker att det är på tiden att de gamla fönsterna i stadshuset byts ut.

– Ja, de har ju trots allt suttit där i över 50 år. Det känns roligt att jag är kvar och får uppleva ännu ett fönsterbyte, säger han.