Nationell satsning skapar nya feriearbeten i vården

Är du över 18 år och letar efter ett sommarjobb? Tack vare att regeringen valt att satsa på feriearbete till unga, har fem nya tjänster skapats i Vetlanda kommun, inom vård och omsorg.

Nu finns fem feriepraktikplatser inom vård och omsorg.

Joakim Hedström och Pernilla Friberg tycker att det känns bra att kommunen nu kan erbjua fem feriepraktiktjänster inom vård och omsorg i sommar.

Regeringen har tilldelat kommunerna 180 miljoner kronor för att skapa fler feriearbeten åt unga, som annars kan ha svårt att skaffa sig ett sommarjobb på grund av coronaviruset. Vetlanda kommun har fått ta del av bidraget och detta har gjort att det nu finns feriearbeten att söka inom vård och omsorg.

– Det vi söker är personer som är skrivna i Vetlanda kommun och som har fyllt 18 år. Du som söker ska gå på gymnasiet eller ta studenten i år. Du behöver inte ha någon vårdutbildning eller erfarenhet från vård och omsorg för att söka, säger Joakim Hedström, funktionschef, särskilda boenden.

Feriepraktiken innebär två veckors heltidssysselsättning på något av kommunens boenden. Detta är en extra resurs och ligger utanför planerat schema.

– Detta är en möjlighet för oss att visa upp vår verksamhet, vi tror även att de som får en plats hos oss kommer få med sig mycket värdefull kunskap ut i arbetslivet, säger Joakim Hedström.

– Det känns bra att vi i alla fall kan erbjuda några platser inom vård och omsorg i och med att vi i år inte kan ha några som är under 18 år i verksamheten, på grund av coronaviruset, säger Pernilla Friberg, enhetschef på socialförvaltningen.

Visat stort intresse

De boenden det gäller är Norrgården i Vetlanda, Emmagården i Kvillsfors, Bäckagårdens kortidsenhet i Vetlanda, Brobygården i Landsbro och Tomasgården i Vetlanda.

– Detta är de verksamheter som visat störst intresse för att ta emot feriearbetare och som såg en möjlighet i detta. Det känns väldigt bra att vi kan erbjuda feriearbete på dessa boenden och det hade inte varit möjligt utan de pengar som vi fått från regeringen, säger Joakim Hedström.

Han hoppas också att detta leder till att vården får fler timvikarier.

– Efter sommaren hoppas vi såklart att de som jobbat hos oss söker sig vidare till vår bemanningsenhet och blir timvikarier. Vi behöver alltid mer personal, säger Joakim Hedström.

Platserna finns att söka på jobb.vetlanda.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Ansökningstiden är kort, så det gäller att vara snabb om du vill få en plats inom vården i sommar.