Gå till kartan.vetlanda.se
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Ungdomar ska driva Forngårdens café

Det såg länge ut som att Forngårdens välbesökta café inte skulle kunna hålla öppet i sommar. Men nu står det klart att det kommer vara öppet precis som vanligt. I sommar drivs caféet av ungdomar som gör feriepraktik i kommunen.

Ungdomar ska driva Forngårdens café.

Stewe Jonsson, kultur- och fritidschef, tycker att det är roligt att Forngårdens café kan hålla öppet även denna sommar.

Forngårdens café, som ligger beläget i vackra historiska miljöer, är en välbesökt destination under sommarmånaderna. I Forngården kan du köpa glass, äta våfflor, spela minigolf eller besöka de omgivande byggnaderna som ägs av Njudungs hembygdsförening.

De senaste åren har caféets servering bedrivits av brukare och personal från funktionshinder­omsorgen, men i år fanns det inte resurser till det.

Tidigare i år sökte kultur- och fritidsförvaltningen därför en förening eller organisation som ville driva sommarserveringen i Forngården, men det var ingen som tog sig an uppdraget. Det såg därför länge ut som att caféets portar skulle hållas stängda i sommar.

Men nu står det klart att caféet ska drivas av ungdomar som gör feriepraktik.
Ungdomar i Vetlanda kommun, som går i första eller andra årskursen på gymnasiet, har haft möjlighet att söka feriepraktik. Under två veckor i sommar kommer de vara i någon av kommunens verksamheter. De flesta tjänster finns vanligtvis inom vård- och omsorg.

– Vi behövde ersätta de platserna, eftersom det är större risk att drabbas av coronaviruset inom de verksamheterna. Då kom vi på att Forngårdens café kan drivas av ungdomar som gör feriepraktik, säger Pernilla Friberg, enhetschef på socialförvaltningen.

Semestra hemma

Kultur- och fritidsförvaltningen, som är ansvarig för verksamheten i Forngårdens café, nappade på förslaget.

– Vi tycker såklart att det är väldigt roligt. Vi ser att detta kanske är det viktigaste året för Forngården eftersom de flesta kommer semestra hemma i år. Då känns det bra att vi kan hålla öppet, så att kommuninvånarna kan ha det trevligt på hemmaplan, säger Stewe Jonsson, kultur- och fritidschef.

Två tjänster har annonserats ut där vi söker ansvariga för serveringen i Forngården.

– Det är två heltidstjänster över sommaren, där huvudansvaret blir att vara arbetsledare för de som gör feriepraktik i caféet. Att vi kan anställa är tack vare den nationella satsning som regeringen gör för att skapa extra feriearbeten. Utan extra resurser hade det inte varit möjligt, säger Stewe Jonsson.

För att kunna söka till tjänsterna måste du ha fyllt 18 år och vara skriven i Vetlanda kommun.

Ökad säkerhet

Självklart kommer kultur- och fritidsförvaltningen att ta till vissa åtgärder för att göra det säkert att besöka parken i sommar.

– För att undvika smittspridning placerar vi borden längre ifrån varandra och skapar avstånd. Vi följer också Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Sedan gäller självklart eget ansvar, känner du dig sjuk ska du hålla dig hemma, säger Stewe Jonsson.

Caféet öppnar den 22 juni och håller öppet till mitten av augusti.