Gå till kartan.vetlanda.se
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Ändrad plan för Mellangårdens ladugård

I början på april skickades den nya detaljplanen för det planerade bostadsområdet vid Mellangårdens ladugård in för granskning. Detta steg är förhoppningsvis det sista innan projektet kan komma igång.

Platsen där Mellangårdens ladugård låg.

Här, på platsen där Mellangårdens ladugård tidigare låg, finns planer på att bygga ett helt nytt bostadsområde.

Planerna för området där Mellangårdens ladugård tidigare låg, är stora. Här ska den gamla byggnaden som revs 2018 byggas upp på nytt, fast i en ny tappning.

– Byggnaden kommer likna den ladugård som låg där tidigare med en träfasad i falurött, för att behålla den lantliga känslan. Byggnaden kommer bli till radhus med två plan, säger planarkitekt Emma Isaksson.

Genom att återuppbygga platsens tidigare karaktär ska Vetlandas historia bevaras i modern tid.

Det var företaget OBOS som först kontaktade kommunen, för att de var intresserade av att köpa tomten.

– Vi tycker att den har ett bra läge. Den ligger centralt och samtidigt finns närheten till friluftsområden. Vi tycker att det är synd om platsen får stå tom, det är en väldigt bra plats att bygga bostäder på, säger Frida Johansson, projektutvecklare på OBOS.

Omkring ladugården ska det byggas fler radhus, kedjehus och eventuellt villor. Husen föreslås ha träfasad med dova färger som passar till huvudbyggnaden. Totalt sett kommer det bli 20 nya bostäder i området.

- Jag tror att det kommer att bli väldigt fint när det är klart och att byggnaderna kommer att passa bra in i området, säger Emma Isaksson.

Bjöd in till möte

Efter att en detaljplan över områdetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster togs fram bjöds allmänheten in till ett möte där de fick ta del av planerna och komma med synpunkter.

– Då var det vissa som tyckte att den lantliga känslan, som för vissa var anledningen till att de valde att köpa hus i området, försvinner med ett nytt bostadsområde, säger Emma Isaksson. Vi har tagit hänsyn till åsikterna och försökt anpassa byggnationen för att den lantliga känslan ska finnas kvar. Vi har också försökt behålla så mycket av naturen i området som möjligt.

Friluftsområdet omkring platsen kommer att förbli som det är idag förutom motionsslingan där vissa delar kommer att behöva flyttas om.

Efter några justeringar i detaljplanen har den nu skickats in för granskning. När det nya bostadsområdet kan börja byggas är osäkert tills dess att planen fått godkänt och försäljningen av bostäderna kommit igång.

- Vi vet förhoppningsvis lite mer om några veckor, säger Frida Johansson.