Gå till kartan.vetlanda.se
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Matpatrullen ger Ekebogården bra betyg

SPF Seniorernas matpatrull kom nyligen med en rapport om maten som serveras på äldreboenden i Jönköpings län. I Vetlanda kommun besökte de Ekebogården som fick bra betyg och hamnade i den bästa betygsgruppen.

Mat på tallrik

SPF Seniorernas matpatrull besökte Ekebogården för att testa deras mat. Varmrätten fick högt betyg.

Matpatrullens uppgift är att undersöka, uppmärksamma och påverka maten och måltidsmiljön inom äldreomsorgen och i hemtjänsten.

Undersökningen skiljer sig från tidigare år då en eller flera vinnare bland de besökta restaurangerna korats. I år har de i stället delats in i två betygsgrupper. En grupp med förbättringspotential och en grupp med större förbättringspotential.

– Jag tycker att det är bra att de gör den här undersökningen för att se att maten som serveras till våra äldre verkligen håller en bra kvalité, säger måltidschef Lena Ottosson.

I år besökte de nio restauranger i åtta kommuner och i Vetlanda kommun gjorde de alltså ett besök på Ekebogården i Ekenässjön. Där serverades dillkött med skalpotatis och kokta grönsaker.

Maten fick högt betyg och Matpatrullen tyckte att det var väldigt positivt att det mesta är lagat från grunden. Menyn gick också enkelt att hitta på kommunens hemsida. Något som de inte tyckte var lika bra var att det bara fanns en maträtt att välja på.

– Att vi bara har ett alternativ är en sanning med modifikation. Menyn som finns på hemsidan visar vad som serveras i restaurangen. På boendet och i matdistributionen kan du få ett annat alternativ när du inte tål eller av annan anledning inte äter dagens rätt, säger Lena Ottosson.

En detalj som matpatrullen tycker att alla måste jobba med är de kokta grönsakerna som de menar är överkokta. De flesta restauranger använder sig dessutom oftast av frysta grönsaksblandningar. De tycker att det vore bättre med färska grönsaker som kokas kortare tid eller som wokas.

– Att vi kokar våra grönsaker och så länge är för att brukarna vill ha mjuka grönsaker, de ska vara lätta att tugga, säger Lena Ottosson.

Egna undersökningar

Lena Ottosson är nöjd med resultatet av granskningen och Vetlanda kommuns egna undersökningar visar att brukarna är nöjda med den mat som serveras.

– Det görs en del undersökningar på maten, bland annat gör Socialstyrelsen en brukarundersökning och där brukar Vetlanda få höga poäng, vilket visar att de är nöjda, säger hon.

Ekebogården hamnade i betygsgrupp 1 tillsammans med Berget i Tranås, Sörgården i Skillingaryd, Bobinen i Mariannelund och Parkrestaurangen i Nässjö.