Gatubelysningen – en säkerhetsfråga

Vetlanda kommun valde att inte släcka ner gatubelysningen under Earth Hour förra året, då det ansågs vara en säkerhetsrisk. Kommunen väljer att behålla lamporna tända även i år. 

Björn Wiberg står vid gatlampor
Björn Wiberg står vid gatlampor

Kommunen kommer inte släcka ner gatubelysningen under Earth Hour. Björn Wiberg menar att det vore en säkerhetsrisk att släcka ner.

Den sista lördagen i mars varje år infaller Earth Hour som är en klimatmanifestation som grundades av WWF år 2007. Sedan dess har miljoner människor släckt ner all belysning en timme om året som en symbolhandling för vårt klimat.

Vetlanda kommun valde att inte släcka ner gatubelysningen under manifestationen förra året och även i år väljer vi att behålla lamporna på.

– Vi har valt att inte släcka ner för att det blir en säkerhetsrisk för alla som rör sig ute i trafiken och på våra gator vid den tiden, säger projekteringschef Björn Wiberg.

Enligt Björn Wiberg är gatubelysningen en trygghet för de gående som redan är extra utsatta i trafiken.

– Vi vill inte riskera att någon blir påkörd för att belysningen inte var tänd, säger han.

Kommunen har tittat på om det finns områden där det skulle vara möjligt att släcka ner under en timme, men vi har inte hittat några platser där det går att göra det utan någon säkerhetsrisk.

Vill ha förslag

Björn Wiberg tycker att det finns ett värde i manifestationen.

– Vi tar gärna in förslag på vad vi skulle kunna göra istället. Men det är vad vi gör för miljön resten av året som faktiskt räknas, säger han.