Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Språkvän skapar positiva möten

Som en del i arbetet för ökad integration har Språkvän Vetlanda nu varit igång i drygt ett år. Sommaren 2019 fick de första språkvännerna träffa varandra och idag har hela 13 matchningar gjorts. Men det finns fortfarande många personer som väntar på att bli matchade.

Två kvinnor sitter vid ett bord och ser glada ut

Astrid och Cecile var två av de första språkvännerna som matchades och de ses fortfarande regelbundet.

Två kvinnor sitter vid ett bord och ser glada ut

Språkvän riktar sig till dig som är nyanländ i Sverige och till dig som är född i Sverige eller har bott här under en längre tid. Du som är intresserad av att bli språkvän skickar in en intresseanmälan med information som intressen, familjeförhållande, eventuellt yrke och utbildning.

– Intresseanmälan kan göras av både enskilda personer och familjer, berättar Sara Lindblom Collin som är integrationshandläggare.

I intresseanmälan kan du även lyfta fram särskilda önskemål inför matchningen, exempelvis om du önskar bli matchad med någon som bor i samma samhälle, är i ungefär samma ålder eller som har en liknande familjesituation. Därefter jämförs anmälningarna med varandra och när det dyker upp en match blir personerna eller familjerna kontaktade.

– Första träffen sker tillsammans med mig, som är kontaktperson för Språkvän, säger Sara.

Efter första mötet bestämmer ni själva när och var ni ska träffas och vad ni ska hitta på.

– Några träffas ofta, andra mer sällan. Det finns inga krav från vår sida på hur många gånger språkvänner ska träffas.

Språkvän skapar nätverk

Språkvän Vetlanda handlar om att nyanlända ska få ett utökat nätverk och möjlighet att öva sin svenska. Men det handlar också om att etablerade svenskar ska få en möjlighet att lära sig mer om andra kulturer. Förutom språkutveckling, nätverkande och kulturmöten handlar också Språkvän om att personer ska få ett ömsesidigt utbyte av relationen, utvecklas som person och kanske hitta en ny vän.

– Att vara språkvän är helt frivilligt och skulle du känna att du inte längre vill eller kan vara språkvän går det bra att avsluta när som helst.

Anmäl dig som språkvän

För att Språkvän ska lyckas skapa ännu fler lyckade matchningar behöver vi få in fler intresseanmälningar. Anmäl dig redan idag på kommun.vetlanda.se/sprakvan. Passa även på att följa Språkvän Vetlanda på Facebook för att ta del av mer information och erbjudanden. Vill du veta mer om Språkvän är du välkommen att kontakta Sara Lindblom Collin.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    500