Frivilliga krafter erbjuds ta över Forngårdens café och minigolf

Nu söker vi en förening eller organisation som vill driva sommarserveringen i Forngården.  

Forngårdens sommarservering

Ett stort antal föreningar och organisationer har fått erbjudande om att ta över driften av sommarserveringen i Forngården.

Forngården har varit ett populärt utflykts­mål sedan 1930-talet och vi är många som tycker att det hör sommaren till att ta en fika i den vackra parken. De senaste tre åren har serveringen drivits av personal och brukare inom vård- och omsorgs­förvaltningens funktionshinder­omsorg. På grund av arbetet med effektiviseringar inom daglig verksamhet har förvaltningen nu valt att tacka nej till fortsatt drift av Forngården.

Det har fungerat jättebra med både service och servering i funktionshinder­omsorgens regi. Nu hoppas vi hitta en förening eller organisation som kan driva verksamheten vidare i samma anda med café och minigolf, säger kultur- och fritidschef Stewe Jonsson.

Förhoppningen är att det utöver servering av fika och våfflor ska hända lite extra i Forngården i sommar. Den som tar över har möjlighet att anordna åtminstone en trivsel­aktivitet i veckan, det kan vara allt från kubbkväll till trubadur eller öppen scen.

Tillskott i föreningskassan

Ett erbjudande har gått ut till cirka 200 föreningar som finns i kultur- och fritids­förvaltningens förenings­register.

Det finns ett antal föreningar med storlek och muskler som är vana vid att organisera olika aktiviteter och arrangemang, så jag är säker på att vi kommer att hitta någon. Att driva Forngården ger ett bra netto till förenings­kassan och är samtidigt ett trevligt sätt att tjäna pengar på eftersom folk uppskattar verksamheten, säger Stewe Jonsson.

Eftersom kommunen vill att aktiviteter anordnas skickar vi med ett bidrag på 25 000 kronor till den förening eller organisation som tar sig an uppdraget.

Vi köper på så sätt aktivitet av entreprenören. Det kan ju vara ett bidrag till att avlöna en sommar­jobbare i verksamheten. Men huvuddelen av arbetet måste naturligtvis ske ideellt om det ska bli någon förtjänst, säger Stewe Jonsson.

Stor frihet

Forngården ska vara öppen tisdag till söndag klockan 14-20 under vecka 25-33. Utöver detta tillkommer tre extratillfällen; en bilutställning med sång och musik 2 maj, nationaldagsfirandet 6 juni samt midsommar­firande på midsommar­dagen 20 juni.

Glass, våfflor, fikabröd och drycker ska finnas att köpa och föreningen ansvarar också för att anordna Vetlanda­mästerskap i mini­golf.

Öppettider och utbud är minimikrav, man får givetvis ha öppet mer och servera annat också om man skulle vilja det, säger Stewe Jonsson.