Nytt och fräscht för den hungriga på Withalaskolan

Det är inte bara lektionssalar på Withala­skolan som blir nya och fräscha efter Withalaskolans tillbyggnad. Numera kan måltids­service stolt visa upp ett hög­klassigt tillagnings­kök med till­hörande restaurang. Här ska elever och personal få sin mat serverad från den 17 februari.

Fem personer med kockkläder 

Elin Ingvarsson, Anna Malmqvist, Dennis Loventvos, Carina Albinsson och Fredrik Persson ser fram emot att få dra igång med matlagningen i det nya köket.

Tidigare har köket på Withalaskolan varit ett mottagningskök och fått sin mat från gymnasiet. Men från och med måndagen den 17 februari 2020 blir det ändring på det.

– Köket är helt nybyggt med en fantastisk maskinpark där vi kommer kunna laga måltider från grunden. Det är en väldigt attraktiv arbetsplats när det är så här nytt, berättar områdeschef Fredrik Persson.

– Det här är framtiden, säger Anna Malmqvist som är en av dem som nu får en sprillans ny och fräsch arbetsplats.

Det är en nygammal personalstyrka som ska kampera ihop på den attraktiva arbetsplatsen. All rekrytering har skett internt, men inga av medarbetarna har jobbat ihop tidigare.

I restaurangen ska måltidsservice förse alla hungriga med tre olika maträtter varje dag. Det rör sig om en dagens maträtt, dagens vegetariska och dagens soppa. För den törstiga finns det både mjölk och vatten att välja på.

– Dessutom serverar vi alltid mjukt och hårt bröd och en salladsbuffé med sex till åtta olika sorters sallader, berättar Fredrik.

Som om inte det vore nog så kommer det också att finnas ett café i skolrestaurangen där eleverna kan köpa mellanmål. Här kommer det att finnas en och annan godisbit, men precis som i den övriga verksamheten så är det stort fokus på hållbarhet.

– Får vi till exempel köttbullar över efter lunchen så kanske vi gör köttbullemackor till kiosken och tar på så vis hand om resterna och minskar matsvinnet, säger Fredrik

Caféet kommer att drivas gemensamt av måltidsservice och eleverna på skolan. Måltidsservice ser till att det finns varor och har hand om sortimentet medan eleverna står i kiosken och sköter försäljningen.

Ett utrymme att växa i

I nuläget är restaurangen till för Withalaskolans elever och personal. Men det finns utrymme att växa i och kapacitet för fler. I och med den planerade sammanslagningen av centralortens två högstadieskolor blir det snart fler elever som ska äta och fler munnar som ska mättas.

– När Withalaskolan är färdigrenoverad kommer elevantalet att öka med alla elever som kommer från Mogärdeskolan och tack vare den här nya skolrestaurangen har vi möjlighet att ta emot alla dem, avslutar Fredrik Persson.