Nya Tomasgården börjar ta form

Byggnationen av nya Tomas­gården med 36 platser i särskilt boende och en helt ny förskola pågår för fullt. Tak och väggar är på plats och nästa steg är att väder­säkra bygget. 

Bethina Knutsson och Joakim Hedström framför Tomasgården

Områdeschef Bethina Knutsson och funktionschef Joakim Hedström följer bygget av nya Tomasgården på nära håll och har varit involverade i processen från start.

Projektet har pågått sedan sommaren 2018, då rivningarna påbörjades. Bit för bit har boende och personal på Tomas­gården kunnat följa bygget från första parkett.

– Det är nu man börjar förstå hur det kommer att se ut. Det ska bli så spännande! säger områdes­chef Bethina Knutsson.

Brantås bygg är general­entreprenör för byggnationen. Stomme och ytterväggar är uppe och nästa steg är nu att vädersäkra bygget innan taket ska på. Därefter är det dags för fönster och dörrar. Efter nyår ska installations­arbetena påbörjas med bland annat el och vvs.

Första etappen klar i höst

Det nya äldreboendet kommer att ha 36 lägenheter fördelade på två plan. Det blir nya sällskapsytor och avdelningskök och på gavlarna ska stora inglasade balkonger byggas. I bottenplan skapas en ny förskola med plats för hundra barn och ett nytt tillagningskök.

Nybygget beräknas vara klart i slutet av november 2020 och då inleds andra etappen som innebär renovering av nuvarande Tomasgården. Matsalen ska göras om till aktiveringsyta och personalrummet byggas ut samtidigt som nuvarande kök ska bli kontor och konferensrum.

I slutet av april 2021 ska nya Tomasgården vara helt klar.

Modern teknik

Det nya äldreboendet ska utrustas med takliftar i varje rum och med integrerad digital teknik när det gäller exempelvis larm.

– Där är vi med i utvecklingen från början. Målet är att alla hus ska ha samma system, vilket ger samordningsvinster och underlättar både för vikarier och personal som byter arbetsplats, säger funktionschef Joakim Hedström.

Han uppskattar att ett trettiotal nya medarbetare kommer att behöva rekryteras till verksamheten. Rekryteringen kommer troligen att påbörjas under våren.

Enligt planen ska boendet tas i bruk under februari 2021. De 36 brukarna kommer att flytta in under en tvåveckorsperiod.

– Man kan önska var man vill bo men det är ingen garanti för att man får just den plats man önskar, utan det beror på tillgängliga platser vid varje enskilt tillfälle, säger Joakim Hedström.