Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Mer solel genom energi- och klimat­rådgivning

Sedan våren 2018 har Sveriges kommunala energi- och klimatrådgivare gått ihop i två gemensamma projekt om solel och hållbara transporter. Resultatet visar att projekten på ett effektivt sätt lyckats stötta privatpersoner, företag och organisationer i övergången till mer förnybara och klimatsmarta alternativ.

Anders Bernberg har en jacka på sig med texten energi- och klimatrådgivning

Vetlanda kommuns energi- och klimatrådgivare Anders Bernberg är nöjd över solelens framfart.

De kommunala energi- och klimatrådgivarna finns i nästan varje svensk kommun och erbjuder opartiska och kostnadsfria energi- och klimatråd till privatpersoner, företag och organisationer. I ett pressmeddelande från Energimyndigheten berättas det om ett par projekt som har haft en positiv effekt i såväl Vetlanda som resten av Sverige. Förutom den här artikeln hittar du mer information på Energimyndighetens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under de senaste åren har rådgivare i 284 av Sveriges kommuner kraftsamlat i två nationella projekt. Det ena projektet har handlat om vägledning vid investering och installation av solceller och det andra om hur man går tillväga för att uppföra laddplatser till elfordon.

Projekten har lett till ett ökat intresse för energi- och klimatrådgivningen som helhet. I Vetlanda har intresset för solel varit stort från både företag och privatpersoner och antalet installerade anläggningar har ökat kraftigt.

Totalt har 56 000 personer runt om i landet deltagit i aktiviteter där de fått information, tips och ökade kunskaper inom ämnena, och över 14 000 personer har fått fördjupad rådgivning av sin lokala rådgivare.

I Vetlanda har över tusen personer på något sätt informerats om solenergi. Det har genomförts drygt 90 rådgivningstillfällen. Allt från enskild rådgivning till föredrag med ett större antal deltagare, privatpersoner och företag. 2016 fanns det 63 anläggningar anslutna till elnätet i Vetlanda. 2018 fanns det 185 anläggningar.

– Det senaste året har det producerats el som motsvarar uppvärmningen av drygt 117 genomsnittliga villor eller 1,2 miljoner mil med en elbil här i Vetlanda kommun. Fler anläggningar är på gång och bedömningen är att det inom den närmaste tiden byggs upp till ytterligare ett femtiotal anläggningar, berättar Anders Bernberg som är energi- och klimatrådgivare i Vetlanda kommun.

– De gemensamma satsningarna har gett en positiv effekt, både vad gäller övergången till mer klimatsmarta lösningar hos målgrupperna, men också på energi- och klimatrådgivningen som helhet. Många rådgivare upplever att intresset och efterfrågan av deras tjänster har ökat tack vare de nationellt koordinerade projekten, säger Morgan Dahlman på Energimyndigheten.

Stort intresse för solel

Intresset för solceller har varit stort och cirka 44 000 personer har fått information eller fördjupad rådgivning om hur man producerar egen el med hjälp av solceller.

– Vi ser att energi- och klimatrådgivarna många gånger ger det stöd som gör att man går från ord till handling. Oftast handlar det då om att rådgivaren tillför information om tekniken och vad som är viktigt att tänka på. Dessutom vet de vad som gäller lokalt och i vilken ordning allt ska göras. Sådant är ju svårt att avgöra själv även om det idag finns mycket information på nätet, säger Anna Derneryd, Energikontor Väst, som leder det nationella projektet för solel.

De rådsökandes behov varierar mycket. Många är pålästa men behöver få sina tankar bekräftade. Vissa tänker att det kan vara en smart affär och andra vill göra en insats för miljön. Du kan själv se hur mycket solel som produceras i Jönköpings län och Vetlanda kommun genom att använda solkalkylatorn på solkalkylator.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om de nationella projekten

Det här är den tredje omgången som Energimyndigheten tillsammans med de 15 regionala energikontoren samordnar en gemensam satsning av landets alla energi- och klimatrådgivare. Syftet är att öka takten för att nå de energi- och klimatpolitiska målen samtidigt som insatserna bidrar till att utveckla rådgivarnas kunskaper och arbetsmetoder.

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar och organisationer. År 2019 finns energi- och klimatrådgivare i 284 av landets 290 kommuner.

Är du intresserad av energi- och klimatrådgivning? Klicka här för att läsa mer om hur det fungerar i Vetlanda kommun.