Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Lucia tar en paus

Lucia, Staffan och resten av gänget tar en paus - men är förhoppningsvis snart tillbaka. I elva år har Svenska kyrkan och Njudungsgymnasiets estetprogram samarbetat och tagit fram en mysig och mycket populär luciatradition. I år skulle det ha varit det tolfte året, men efter att estetprogrammet lagts ner är det ovisst vem som bär ljuskronan vidare.

Lucia står med ljus i hår framför en luciakör där alla har vita kläder

Caroline Eknäs-Holm som undervisar i estetiska ämnen på Njudungsgymnasiet är hoppfull om att kunna ta upp traditionen igen i framtiden, men menar att det inte går i år.

– Vi har elever som går musiktillägg, men de är lite för få och de är inte riktigt redo än. De får växa till sig lite så ska vi förhoppningsvis kunna genomföra något de kommande åren, berättar hon.

Första gången som Njudungsgymnasiet stod för luciafirandet i kyrkan var 2007. Sedan dess har firandet blivit en viktig tradition för att göra julstämningen i Vetlanda magisk. Biljetter har funnits att hämta gratis på Vetlanda bibliotek och de har minst sagt gått åt som smör.

– Det är en lång och populär tradition som bryts. Som mest har vi haft en publik på upp mot 800 personer med tre föreställningar samma kväll, berättar Ann-Mari Forsberg som är kultursekreterare på kultur- och fritidsförvaltningen.

Men att Njudungsgymnasiet inte kan ställa upp med ett luciatåg behöver inte betyda att det inte blir något tåg alls. Tvärtom hoppas Ann-Mari att andra aktörer kan känna sig taggade på att ta över luciakronan.

Det kanske finns de som inte velat arrangera något när Svenska kyrkan och gymnasiets luciafirande dragit så mycket folk, men nu finns verkligen chansen att ta över luciarampljuset, avslutar hon.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    500