Första träffen med obligatorisk närvaro närmar sig

Den 20 februari i år tog kommunfullmäktige beslut om att införa obligatorisk närvaro vid en årlig föreningsträff för alla föreningar som söker och får föreningsbidrag från Vetlanda kommun. Nu är det snart dags för denna föreningsträff.

Mats Källqvist står framför en stor bild av en bandyspelare

Mats Källqvist ser fram emot en föreningsträff med bra uppslutning från kommunens föreningar.

Onsdagen den 11 september klockan 18.30. Det är tiden att hålla reda på om du representerar en förening som får föreningsbidrag från Vetlanda kommun.

– Vi håller till i Withalasalen på Withalaskolan och träffen håller på i ungefär två och en halv timme. Cirka 90 minuter är avsatt för en föreläsning om HBTQ i föreningslivet och resterande tid av träffen är tänkt till information från kultur- och fritidsförvaltningen, berättar Mats Källqvist som är fritidskonsulent på Vetlanda kommun

Anledningen till att kommunen har valt att införa obligatorisk närvaro vid träffarna är att det tidigare har varit för dålig uppslutning från föreningar.

– Vi har exempelvis tittat på hur andra kommuner gjort för att få fler närvarande och därefter kommit fram till ett förslag som politikerna i kommunfullmäktige fattade beslut om, säger Mats.

Om en förening inte har en representant på plats under föreningsträffen riskerar föreningen att mista 10 000 kronor av det föreningsbidrag den blivit tilldelad.

– Det har visat sig att det har gett önskad effekt då alla föreningar som sökt föreningsbidrag har anmält sig till träffen. Vi räknar med att bli runt 350 personer under kvällen. Denna stora uppslutning från föreningslivet känns jättebra.

– De flesta har kommenterat att det är bra att vi gör så här. Någon har sagt att det känns påtvingat men har ändå förståelse för varför regeln om obligatorisk närvaro kommit till.

Vad innebär föreningsbidrag?

I Vetlanda kommun finns det ungefär 150 till 160 föreningar som varje år söker och uppfyller kraven för att få föreningsbidrag från kommunen. Det finns olika typer av bidrag, men den vanligaste formen täcker saker som medlemsbidrag, aktivitetsbidrag och lokal- och anläggningsbidrag. Kort och gott handlar det om ett tillskott i kassan för att kunna driva föreningsverksamheten och det är detta bidrag som kan minskas om ingen från föreningen deltar vid träffen.

Kultur- och fritidsförvaltningen i Vetlanda kommun som betalar ut föreningsbidraget brukar bjuda in till föreningsträffar någon gång varje år. Från och med 2019 blir det nu obligatoriskt med en träff varje år och följande år kommer tidpunkten för dessa träffar troligen att bli någon gång under september eller oktober.

– Det blir ett tillfälle för föreningarna att träffas och dela med sig av erfarenheter till varandra, vi får chansen att berätta om vår verksamhet och hur vi jobbar för föreningarna och så brukar vi bjuda in någon föreläsare, avslutar Mats Källqvist.