Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Inventering av surfplattor i skolan

Alla elever och all undervisande personal i Vetlanda kommuns grundskolor ska ha en iPad, så är det bestämt. Just nu pågår en inventering bland grundskolorna för att se vilka skolor som behöver fler iPads och vilka skolor som har ett överskott.

En person håller i en surfplatta

Strax innan semestern togs beslutet att alla överflödiga surfplattor på skolorna runt om i kommunen ska samlas in och fördelas om. Därför pågår just nu en inventering på skolorna.

– Vissa skolor har betydligt fler iPads än de har behov av och det rör sig om cirka 700 enheter som kan fördelas annorlunda i stället för att vi ska köpa in nya, förklarar Ulf Lagerqvist som är enhetschef med ansvar för IT inom barn- och utbildningsförvaltningen.

Den ordinarie planen är att nya iPads ska köpas in varje höst för att matcha med nya elever, men just nu är surfplattorna ojämnt fördelade. Det innebär att vissa skolor har för få iPads och skulle behöva köpa in fler, medan andra skolor har fler än de behöver.

– Totalt sett har vi surfplattor för att varje elev och all undervisande personal ska kunna ha varsin. Så när vi redan har så att det räcker är det bättre att vi tittar på det vi redan har i första hand, säger Ulf Lagerqvist.

En blandning av köpta och leasade produkter

Den stora anledningen till att det finns för många iPads på skolorna är att det idag finns en blandning av leasade och köpta enheter. Sedan satsningen drog igång 2017 har surfplattorna köpts in, men nu går utvecklingen mot att i stället ha leasade produkter till alla. Just nu finns alltså en kombination av köpta produkter, som skolorna själva har kompletterat om det ekonomiska utrymmet har funnits, och leasade produkter.

–Vi har som mål att alla ska ha leasade produkter 2020, men eftersom många iPads har köpts in och dessa är i olika bra skick så vill vi kunna använda dem tills det är motiverat att byta ut dem. Därför finns de här köpta plattorna kvar i omlopp.

– Vissa av de insamlade surfplattorna kommer att ersättas av åldersskäl redan i år, medan andra kanske kan användas i ett eller två år till.

Ambitionen är att alla surfplattor ska bytas ut vart tredje år så att alla som använder dem ska kunna ha ett välfungerande och fräscht verktyg. En iPad som tillhandahålls av en skola i Vetlanda kommun får inte vara äldre än 2014 års modell. Den ska också vara hel och fungerande.

Missförstånd om insamlingen

På vissa håll har informationen om insamlingen misstolkats och personal på skolorna har trott att alla surfplattor skolan har till sitt förfogande ska samlas in för att sedan omfördelas från centralt håll. Men det är alltså bara de överflödiga enheterna som inte har delats ut till någon elev eller pedagog som ska samlas in.

– Elever som redan har fått en iPad ska givetvis fortsätta ha den de har, säger Ulf.