Succé för sommarcafé

När sommar­caféet i Forngården nu har stängt för säsongen kan funktionshinder­omsorgen, som driver verksamheten, summera en rekord­sommar. Tusentals våfflor har gräddats till fika­sugna gäster.

Fat med bullar på bord i Forngården

Nästan 2 600 våfflor har sålts i Forngårdens café i sommar. Bakom verksamheten står deltagarna i funktionshinderomsorgens dagliga verksamheter.

Det är tredje året som funktionshinder­omsorgens dagliga verksamheter driver Forngårdens sommar­café och försäljnings­siffrorna pekar uppåt.

– Det har gått bättre för varje år egentligen. I år har vi sålt för 220 000 kronor, vilket är ungefär 30 000 kronor mer än året innan, säger områdes­chef Camilla Tjernberg.

Sommarens omväxlande väder har lockat både turister och Vetlandabor till den natursköna parken. Och det är nygräddade våfflor som är stor­favoriten.

– Vi har sålt nästan 2 600 våfflor. Vi är nog många som luktat våfflor när vi gått därifrån och drömt om våfflor på nätterna, skrattar Camilla Tjernberg.

Ett femtontal deltagare från funktionshinder­omsorgens dagliga verksamheter har varit med och sett till att fika och minigolf rullat på.

– De får jobba med praktiska och ”riktiga” arbets­uppgifter, det tror jag är väldigt viktigt. Samtidigt får de mycket uppskattning av besökarna. Det handlar också om att få ut personer i syssel­sättning som annars kanske hade fått vara hemma hela sommaren, eftersom våra dagliga verksamheter håller stängt under några veckor, säger Camilla Tjernberg.

Även elever från Njudungs­gymnasiets särskole­program har hjälpt till genom feriepraktik­platser.

– De har varit hos oss under sex veckor, det har varit väldigt roligt och en stor tillgång. Vi har ett fint samarbete med gymnasiet och även med andra kommunala förvaltningar med allt från gräs­klippning till ekonomi. Så Forngården är verkligen ett samarbets­projekt, många är duktiga på sina områden och så hjälps vi åt!

Vinsten från sommar­caféet går till funktionshinder­omsorgens resultat­enhet och kommer att användas till exempelvis inköp.

– Det är en viktig del för att vi ska kunna utveckla vår verksamhet, särskilt i det här budget­läget. Deltagarna är själva delaktiga och kommer med önskemål. Tidigare år har vi exempelvis kunnat köpa in en flak­moped och kassa­system, avslutar Tjernberg.