Gå till kartan.vetlanda.se
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Vikarier håller igång äldre­omsorgen

Färre akut­lägen där det saknas vikarie och fler ambitiösa och ansvars­fulla sommar­jobbare som vill lära sig. Det är något som kan sägas om vård- och omsorgs­för­valtningens sommar 2019.

En undersköterska tittar in i kameran

Sarah Kennerö har jobbat på Emmagården under sommaren och trivts bra med både kollegor och boende.

Inför sommaren 2019 har fler sommarjobbare än vanligt sökt sig till vård- och omsorgsförvaltningen i Vetlanda kommun. Joakim Hedström som är funktionschef och ansvarig för kommunens äldreboenden är nöjd över utvecklingen.

– Vi har haft fler sökande i år än förra året. Det beror nog dels på att kompetenscenter och bemanningsenheten har varit aktiva och synts i nya forum, men också på att vi fick mycket positiv feedback förra året från de som jobbade hos oss. Jag kan tänka mig att det spridits en del till kompisar den vägen, säger Joakim.

Att fler har sökt sig till ett sommarjobb inom vård och omsorg har märkts tydligt på att det blivit en lugnare sommar med färre akutlägen som måste lösas.

– Det finns vikarier att få tag i om det behövs, så att vi kan jobba på.

Från chefernas håll har Joakim fått höra mycket positivt om sommarvikarierna.

– Det har varit många ambitiösa och ansvarsfulla personer som vill lära sig. Du kan inte allt när du kommer till ett sommarjobb, men har du viljan så är det en jättebra bas att stå på, säger han.

Sarah har trivts på Emma­­gården

Sarah Kennerö har jobbat på Emmagården i Kvillsfors och säger att hon haft en väldigt bra sommar.

– Det bästa med jobbet är alla kollegor och de äldre. Jag har haft det väldigt bra med dem, alla har varit trevliga, jag har trivts bra med dem och jag har haft kul tillsammans med dem, berättar hon.

Sara berättar att hon är utbildad undersköterska och att hon gärna vill jobba med liknande uppgifter även i fortsättningen.

– Jag skulle kunna tänka mig att jobba här, säger hon och syftar på Emmagården.

Uppskattas av ordinarie personal

En som uppskattar sommarvikariernas hjälp är Elisabeth Bexell som jobbar som undersköterska på avdelningen Solgläntan på Norrgårdens äldreboende.

– Det är jättevärdefullt för oss att det kommer vikarier och vi hoppas att de vill komma tillbaka. Det brukar bli lite cirkulation bland vikarierna mellan somrarna, men det är helt naturligt, säger hon.

Planen är att det hela tiden ska vara en vikarie och en ordinarie personal som arbetar tillsammans, men det är inte alltid lätt att lösa under semestertiden. Nu är det dags för Elisabeth att gå på semester och vikarierna kommer att få arbeta med någon annan i stället. Men hon är inte orolig för hur vikarierna ska hantera jobbet när hon är borta. Hittills i sommar har hon jobbat med fyra, fem vikarier och det har funkat bra.

– De kommer hit och gör sitt bästa och det är det viktigaste. Sen får de som är oerfarna en väldigt kort upplärningstid om de kommer hit och bara är här en sommar, så det är svårt att hinna lära sig allt. Men det är roligt att se hur positiva de är till arbetet.

När Elisabeth får frågan vilka de bästa och viktigaste punkterna är för varför det är bra att sommarjobba inom vård och omsorg så svarar hon att det är att du får arbeta med människor.

– Det är stimulerande att få jobba med människor och lära känna olika personligheter. Den ena dagen är aldrig riktigt den andra lik. Och så får du ju lite extrainkomst om du exempelvis studerar, plus en bra erfarenhet att lägga i din livsryggsäck.