Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Legionellabakterier i Vetlanda badhus

I samband med provtagning har legionellabakterier upptäckts i Vetlanda badhus. Bakterierna har hittats i duschvattnet i herrarnas omklädningsrum. Med anledning av detta är badhuset stängt tillsvidare.

Vetlanda badhus.

Vetlanda badhus stängs tillsvidare på grund av att legionellabakterier hittats i duschvatten.

Det var i juni som en person i Vetlanda insjuknade i legionella. När en legionellasmitta upptäcks tas prover vid de platser där den smittade har kommit i kontakt med vatten. Vetlanda badhus var en av platserna.

– Det får inte hända att man blir sjuk efter att ha besökt våra anläggningar. Vi vet dock inte om det var bakterierna på badhuset som smittade personen, det får vi veta när proverna analyserats vidare. Det vi vet är att bakterier har hittats och det måste vi naturligtvis åtgärda, säger Joachim Strachal som är teknikchef på tekniska kontoret.

– Det första vi gör nu är att kartlägga varmvattensystemet och därefter välja ut ställen där vi ska ta fler prover. Vi behöver få en uppfattning om detta var en engångshändelse.

Provsvaren kommer visa om det är hela eller delar av systemet som innehåller bakterier och blir utgångspunkt för vilka åtgärder som behöver göras. Av säkerhetsskäl tas även prover i Myresjö simhall och idrottshallen Hövdingen.

– Varmvattensystemen i våra badhus ska uppgraderas och byggas om och planering för detta pågår, fortsätter Joachim Strachal. I Vetlanda får idrottshallen Hövdingen sitt varmvatten från badhuset och i och med att Hövdingen ska byggas om och till så behöver vi samordna de olika projekten. Hövdingen är stängd över sommaren.

Gymmet på Vetlanda badhus är fortfarande öppet men utan duschmöjligheter. Bassängen är stängd på grund av underhåll.

Vad är legionella?

Legionella, är en svår lunginflammation som drabbar mellan 100 och 150 personer i Sverige per år. Den smittar genom att man andas in små droppar med förorenat vatten. Behandlingen är antibiotika. Ibland behövs sjukhusvård.

Infektionen orsakas av legionellabakterier som förökar sig i stillastående vatten och som kan förorena vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler. Källa: 1177.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    500