Framtidens hållbara samhälle ska byggas i Vetlanda

Vi behöver skapa förutsättningar för ett annat sätt att leva. Genom ett helhetstänk kring social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet ska nya bomöjligheter skapas utanför de överhettade storstadsregionerna. Och det är Vetlanda som ska gå före. Idag presenterades projektet på Almedalsveckan.

Pär-Olof Högstedt, Henrik Tvarnö, Dan Ljungström och Carina Bardh på plats vid det område som utpekas som en framtida Hubville.

Vetlanda kommun har blivit uttagen som pilotkommun för Sveriges första Hubville, ett stadsutvecklingsprojekt där man vill visa hur ett hållbart samhälle kan se ut i verkligheten. Genom samlad forskning och erfarenhet kring exempelvis energiförsörjning, material, byggnation, transportlösningar och livsmedelsförsörjning ska ett nytt samhälle byggas. Här ska ett gott vardagsliv och en attraktiv livsstil kombineras med hållbarhet och förmågan att fortsätta att utvecklas.

– Det är hedrande att vi har blivit utvalda att vara en del i processen med att ta fram framtidens hållbara samhälle. Hubvilles fokus på ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet ligger väl i linje med våra lokala fullmäktigemål, säger kommunalrådet Henrik Tvarnö (S).

Totalt har Hubville tittat på 23 kommuner innan man slutligen fastnade för Vetlanda. Bland kriterierna finns att platsen inte ska ligga i nära anslutning till en storstadsregion och att det ska finnas en järnväg. Man har också tittat närmare på vilka möjligheter som finns när det gäller innovationer tillsammans med det lokala näringslivet.

Hubvilles mål på sikt är att bygga en stad med 100 000 bostäder på ett område om 25 kvadratkilometer. För Vetlandas del handlar det om att i ett första steg exploatera runt en kvadratkilometer av Madhagen. Målsättningen är att de första invånarna ska kunna flytta in om fem år.

Kommunalråden Henrik Tvarnö (S), Carina Bardh (M) och Dan Ljungström (C) välkomnar tillsammans Hubville som en möjlighet för Vetlanda att utvecklas vidare.

– Vi vill att Vetlanda ska vara den hållbart växande kommunen. Nu kan vi kroka arm med ytterligare en part och få draghjälp i det arbetet. Det är fantastiskt roligt att Hubville tycker att vi är en spännande plats som har förutsättningar för det goda livet i samklang med naturen och ett blomstrande näringsliv, säger de.

Fakta Hubville

En av vår tids viktigaste frågor är medveten stadsbyggnad i samspel med miljön. Att ställa om till ett töjbart samhälle tillräckligt snabbt förutsätter en engagerande samhällsvision.

Hubville driver förändring mot en mer hållbar värld, genom att verkställa fysiska koncept och samhällen där människan erbjuds en livsstil med högre livskvalitet, välfärd och finansiella fördelar. En plats där det finns fler fördelar att bo, studera och driva företag. En stad som till exempel genererar mer energi än den förbrukar, där mat odlas runt knuten, din e-handelsleverans sker under en timme och gator inte är för bilar.

Hubville finansieras av grundare och innovationslån från ALMI Företagspartner. Projektpengar har sökts via Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet tillsammans med Chalmers, Södertörns högskola, Reflex arkitekter, RISE hållbara städer och samhällen och SIS, Svenska institutet för standarder samt Vetlanda kommun.