Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Bostadsbrist är inte bara ett storstadsfenomen

Vad är möjligheterna och utmaningarna för att lösa bostadsbristen i Sverige? Tillsammans med Höglandets trähusnätverk är kommunalrådet Henrik Tvarnö (S) och Obos VD Joakim Henriksson i Almedalen och samtalar kring frågan.

Bostadsbyggande i Vetlanda

Almedalens seminarie "Bostadsbyggande i det långa perspektivet" den 2 juli kl. 14.30.

På småländska höglandet finns idag ett stort antal husföretag och andra företag kopplade till husbranschen. Dessa är betydande arbetsgivare som sysselsätter människor med många olika bakgrunder och lockar olika typer av kompetenser till regionen.

- Vi har en väl fungerande trähusindustri som vi vet är en nyckel till hållbart bostadsbyggande. Men i urbaniseringens tidevarv sätts landsortens möjligheter och behov ofta i storstadens skugga. Med ökad förståelse för hur vi på landsorten bidrar till utvecklingen av staden kan vi få ett land där både storstad och landsort lever och utvecklas, säger Henrik Tvarnö.

Bostadsbristen i städerna lyfts ständigt i olika sammanhang men bostadsfrågan är, tillsammans med arbetsfrågan, de mest avgörande faktorerna även för landsortskommunerna för att dessa kommuner ska vara relevanta för sina medborgare.

- Att våra landsortskommuner dessutom kämpar för att upprätthålla sin konkurrenskraft från så många andra perspektiv, såsom kommunikation och tillgång till samhällsservice, ökar komplexiteten. Vi måste tillgodose behoven för människor även i mindre kommuner varför denna fråga måste högre upp på vår agenda, säger Joakim Henriksson, VD på OBOS Sverige.

- Med ett modernt, industriellt trähusbyggande kan man lösa några av politikens mest utmanande frågor; ett byggande som bidrar till att lösa klimatutmaningarna, som skapar varaktig sysselsättning utanför storstadsregionerna och som är billigare och av högre kvalitet än vad den traditionella byggsektorn förmår, säger David Johnsson, VD Trä och Möbelföretagen.

Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facken trycker på att hållbarhet ur alla aspekter är ett tydligt fokus.

- Hållbarhetsperspektivet i byggsektorn är relevant inte enbart utifrån klimatperspektivet utan också för möjligheterna till schyssta jobb i hela Sverige. Där har den nya träindustrin och GS medlemmar en nyckelroll att spela, säger han.

Höglandets trähusnätverk planerar att bjuda in till en bred diskussion kring bostadsbyggande i Vetlanda senare för att samla alla olika aktörer. Något datum för eventet är inte satt.

- Vi sitter i samma båt och ska vi lyckas så måste vi komma överens om vad vi kan göra för att få så bra förutsättningar som möjligt för bostadsbyggandet över tid, säger Tvarnö.