Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan
Gå till kartan.vetlanda.se
Kartan

Slutrökt på uteserveringar och lekplatser

Från och med 1 juli i år ska ofrivilliga rökare lättare kunna andas frisk luft på offentliga platser. De nya reglerna gör det förbjudet att röka på bland annat uteserveringar, perronger och lekplatser.

Nu är det slutrökt på uteserveringar och restauranger.

Det är riksdagen som beslutat om fler rökfria miljöer och det utökade rökförbudet går under namnet lagen om tobak och liknande produkter. Några av anledningarna till den nya lagen är att minska tobaksrelaterade sjukdomar och att skydda personer som av olika skäl inte vill utsättas för tobaksrök. Ansvaret att förbudet följs ligger på ägaren eller den som är ansvarig för den lokal eller det område som reglerna gäller för.

– När det gäller den kommunala verksamheten är det miljö- och byggförvaltningen som är tillsynsansvarig över de rökfria miljöerna. Tekniska kontoret ansvarar för att ta bort askkoppar och att det sätts upp skyltar om rökförbud där det behövs, till exempel vid kommunens egna entréer och kommunala lekplatser, säger miljöinspektör Eva Jansson.

Här är det enligt det nya förbudet förbjudet att röka.

• På uteserveringar och samtliga serveringsmiljöer.
  • Vid entréer till rökfria lokaler och andra utrymmen som allmänheten har tillträde till, till exempel utanför en butik.
  • På perronger och andra områden utomhus som är avsedda att användas av den som reser med kollektivtrafik.
  • På inhägnade platser huvudsakligen avsedda för idrottsutövning.
  • I lokaler där barn och unga vistas regelbundet. Även på skolgårdar och lekplatser på fritidshem och förskolor.
  • På lekplatser som allmänheten har tillträde till.

Det nya rökförbudet gäller inte bara vanliga cigaretter. Här ingår även rulltobak, cigarrer, piptobak och vattenpipa. Här kan du läsa mer om den nya lagen, som alltså börjar gälla måndag 1 juli.