Upphandlingen för Landsbro skola får avbrytas

Tanken var att kontraktet skulle vara klart innan semestern, men då anbuden varit för få och konkurrensen inte varit tillräcklig har tekniska kontoret tagit beslut om att avbryta upphandlingen för ombyggnationen av Landsbro skola.

Landsbro skolas entré

Landsbro skola får vänta på ombyggnad ett tag till sedan upphandlingen avbrutits.

Upphandlingen för ombyggnationen av Landsbro skola har varit öppen för anbud en tid, men efter att endast ett anbud kommit in tar tekniska kontoret till åtgärder.

– Efter dialog med politiken väljer vi att avbryta på grund av bristande konkurrens, berättar Jonas Fransson som är byggprojektledare.

Det finns inget krav på hur många anbud som måste komma in för att gå vidare i en upphandling, men klart är att anbudet som kommit in ligger högre än vad kommunen räknat med.

– Anbudspriset var högre än vi väntade oss och eftersom vi inte har någon konkurrens har vi svårt att veta om anbudet är marknadsmässigt. Därför väljer vi att avbryta, säger Jonas Fransson.

Vad det beror på att inte fler anbud kommit in är en svår fråga som tekniska kontoret nu får sätta sig ner och undersöka.

– Det vi får titta på är om det kan vara högkonjunkturen som påverkat prissättningen och hur många anbud som kommit in. I samband med detta kan det även bli aktuellt att se över projektets omfattning.

Del av ett större projekt

Landsbro skola är inte ensam om att bli om- eller tillbyggd. Just nu pågår ett stort grundskoleprojekt där både Mogärdeskolan och Withalaskolan ska få nya och fräscha lokaler. Det är efter att dessa projekt visat sig bli dyrare än tänkt som den totala projektbudgeten tvingats höjas från 250 miljoner kronor till 284 miljoner. Nu ställs därför frågan om även Landsbro skola kommer bli dyrare.

– Avbrytandet i sig och om vi går ut med samma upphandling igen innebär inga merkostnader från kommunens sida, men det vi får titta på är om vi behöver banta projektet, menar Jonas Fransson.

Uppskjutet på obestämd tid

Ombyggnationen i Landsbro beräknas ta tre år, men eftersom upphandlingen nu dragits tillbaka är det inte klart när arbetet kan börja.

– Vi kommer inte att lägga ner projektet, men det är för tidigt att säga när en ny upphandling kan göras. Tillsvidare är anbudshandlingarna belagda med sekretess.

– Det tråkiga är för alla elever och anställda på Landsbro skola, att det blir en försening för dem när vi inte kommer igång som vi tänkt oss, avslutar Jonas Fransson.